Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irreguláris haderőt hoztak létre az amerikai különleges erők Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 28. 11:39

Több tízezer fős, a rendőrségtől és a hadseregtől elkülönülő fegyveres erőt hoztak létre az amerikai különleges egységek Afganisztánban – írta a The Wall Street Journal. A lap szerint a kabuli kormányzat attól tart, hogy ez az alakulat később az afgán kormánytól függetlenül, önálló milíciaként, irreguláris haderőként működhet.

Az újság szerint ezzel függ össze, hogy Hamid Karzai elnök február 24-én, vasárnap rendelettel kitiltotta a főváros (délnyugati) kapujának tartott Vardak tartományból az amerikai különleges egységeket.

Az amerikai különleges erők „fegyveres csoportokat" hoztak létre és támogatnak szerte Afganisztánban – mondta vasárnap vádlón Karzai elnök szóvivője. Az amerikai hadsereg Green Berets (Zöldsapkások) egységét már korábban is megvádolták azzal, hogy irreguláris erőket képeznek ki és irányítanak. 2011 végén Karzai elnök utasítására feloszlattak egy ilyen afgán alakulatot.

A Vardak tartományban a civil lakosságot állítólag zaklató, „afgán helyi rendőrség" (ALP) néven emlegetett egység 19 ezer főt számlál. Az eredeti amerikai elképzelés szerint 45 ezer fősre hizlalták volna fel. Az afgán elnök rendelete, amely szerint az amerikai különleges erők március első napjaitól nem lehetnek jelen Vardak tartományban, súlyos csapás erre a programra – írta a The Wall Street Journal.

Karzai egy ideje már a külföldi csapatok Afganisztánból való kivonulása utáni, 2015-től kezdődő szakaszra pozícionálja magát, hogy átmentse befolyását a csapatkivonás (és elnöki megbízatásának lejárta) utáni időszakra – magyarázta Douglas Ollivant, a New American Foundation agytröszt szakértője, hozzátéve, hogy minden afganisztáni szereplő a kivonulás utáni helyzetre készül.