Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét beindultak a tárgyalások az iráni atomprogramról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 19. 13:49

A tavaly novemberi kudarc után január 18-án, vasárnap ismét megkezdődtek, és források szerint „mérsékelt előrelépéseket” hoztak az iráni atomprogramról szóló nagyhatalmi tárgyalások Genfben, amelyek célja, hogy márciusra tető alá hozzanak egy keretegyezményt Teherán vitatott nukleáris tevékenységének korlátozásáról.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes egy Rubik-kockához hasonlította a tárgyalásokat.

„Ha a Rubik-kockán az ember egy oldalt elforgat, azzal a többit is felforgatja, és addig kell tovább tekernie, míg mindegyik fel nem veszi a helyes állást" – mondta.

A többi résztvevő – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország külügyminisztériumának politikai igazgatója – közül csak a kínai Vang Csün nyilatkozott a vasárnapi egyeztetés előtt. Ő azt mondta, az idő szorít, és Peking reméli, hogy a résztvevők pragmatikus, rugalmas és bölcs hozzáállást fognak tanúsítani.

Vang Csün a találkozó lezárása után azt is közölte, hogy a zárt ajtók mögött folyó tárgyalások következő fordulóját február elejére írták ki a felek, bár a helyszínről még nem állapodtak meg.

Diplomáciai források vasárnap áttekintették az utóbbi napok kétoldalú találkozóinak eredményeit, illetve az azok után fennálló vitás pontokat. A beszámolók szerint „a lényegi kérdésekben mérsékelt volt az előrelépés", de a következő napokban szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések.

„Abból a szempontból jó a hangulat, hogy a következő hónapokban valószínűleg gyakrabban fogunk találkozni, hogy előrelépéseket érjünk el" – mondta a Reuters hírügynökség forrása.

Az utóbbi napokban több négyszemközti egyeztetés volt Irán és a nagyhatalmak képviselői között. John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterek a héten két alkalommal is találkozott, hogy megpróbálják közelíteni álláspontjukat.

A felek tavaly novemberben másodszor is kudarcot vallottak abban, hogy az ideiglenes megállapodást, amelynek hatályát újabb hét hónappal meghosszabbították, egy átfogó, végleges megállapodással váltsák fel. Iráni és nyugati tisztségviselők szerint a megmaradt nézeteltérések elsősorban Teherán urándúsítási kapacitásával és a szankciók feloldásának ütemével kapcsolatosak.

A most ismét megindult tárgyalásokon a felek márciusra szeretnének keretmegállapodásra jutni, júniusra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.