Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét fegyveres lázadókkal végeztek Dagesztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 21. 22:56

Három lázadó fegyveressel végeztek a biztonsági erők az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztán fővárosában egy január 20-ai, hétfői terrorelhárító művelet során.

A Vzgljad.ru orosz internetes hírportál jelentése szerint Mahacskala külső, Szovjetszkij nevű kerületében a Vengerszkije bojci (Magyar harcosok) elnevezésű utca egyik magánházában rejtőzött el az egyik fegyveres. A másik két lázadót a Novij Kahulaj nevű falucskában vették körbe terrorelhárítók. Egyik fegyveres sem adta meg magát,és a tűzharcban végeztek velük, de előtte egy nőt és gyermekeket kiengedtek a fegyveresek a rejtekhelyükről.

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság közlése szerint az egyik megölt fegyverest már azonosították. Az előzetes adatok szerint Arszlanbek Haszajev nevű férfiről van szó, aki 2012 óta szövetségi körözés alatt állt. 2011-ben csatlakozott a terrorelhárítás által „mahacskalai bandának" nevezett illegális csoporthoz, amelynek a számlájára egy sor terrorcselekményt, gyilkosságot írtak a hatóságok. Áldozataik és célpontjaik között rendőrök, bírók, közéleti személyiségek, vallási vezetők is voltak.

Az észak-kaukázusi Dagesztánban szinte mindennapossá váltak a hasonló akciók. Legutóbb a múlt szombaton végeztek a terrorelhárítók egy mahacskalai éttermet megtámadó fegyveressel.

Az orosz szövetségi biztonsági egységek a közelgő szocsi téli olimpia miatt is fokozott erővel kutatják az illegális fegyvereseket. Doku Umarov csecsen hadúr ugyanis még a nyáron arra szólította fel a térségben bujkáló iszlamista csoportok tagjait, hogy mindent tegyenek meg a játékok megakadályozásáért.