Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlámábádban tárgyal az afgán elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 27. 13:19

Pakisztánba érkezett augusztus 26-án, hétfőn Hamid Karzai afganisztáni elnök; tárgyalásainak homlokterében várhatóan az a kérdés áll majd, mi lesz azután, hogy jövőre a külföldi csapatok zöme kivonul az országból, illetve szerepet vállalnak-e az ország jövőjének alakításában az afganisztáni tálibok, akik 1996-2001 között uralták az országot.

Pakisztán befolyása döntő fontosságú a tálibokkal folytatandó béketárgyalásokra. Az iszlamista csoport fellegvárai a két ország határa mentén húzódó hegyvidéken találhatók. Karzai korábban közölte, arra fogja kérni Pakisztánt, hogy a börtöneiben fogva tartott fontosabb tálib foglyokat adja át az afgán hatóságok felügyelete alá.

A tálibok eddig elutasították a béketárgyalásokat az afgán kormánnyal, az Egyesült Államok bábjának tartva a kabinetet. Afganisztán pedig gyakran azzal vádolta a pakisztáni biztonsági szolgálatok egyes elemeit, hogy segítséget nyújtanak az afganisztáni táliboknak.

Karzait pakisztáni útjára elkísérte a Nagy Béketanács elnöke. Az államfő 2010-ben hozta létre a tanácsot, hogy párbeszédet kezdjen a tálibokkal. A testület több tagja miniszter volt a tálibok uralma idején.

Karzai elnöki megbízatása ideje alatt eddig 19-szer járt már Pakisztánban, de most első ízben tárgyal majd a májusi pakisztáni választáson elsöprő győzelmet aratott Navaz Sarif miniszterelnökkel.