Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország csatlakozna egy Szíria elleni nemzetközi koalícióhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 27. 14:14

Törökország – az augusztus 21-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadásra adott válaszként – kész csatlakozni egy Szíria elleni nemzetközi koalícióhoz, még akkor is, ha az ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jut konszenzusra – közölte Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

„Ha feláll egy ilyen koalíció, abban Törökország is részt fog venni" – jelentette ki Davutoglu a Milliyet című török napilap augusztus 26-ai, hétfői számában megjelent nyilatkozatában.

Az ENSZ ellenőrei hétfőn kezdték el a szíriai főváros, Damaszkusz közelében elkövetett állítólagos vegyi támadás kivizsgálását.

„A vizsgálat után az Egyesült Nemzetek Szervezetének határoznia kell a szankciókról, általában a nemzetközi közösség olyan katonai műveleteit támogatjuk, amelyek rendelkeznek az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával, azonban ha nem születik ilyen döntés, akkor meg kell fontolni más lehetőségeket is" – mondta a török külügyminiszter. Hozzátette: jelenleg 36-37 ország gondolkodik ilyen „egyéb lehetőségeken". Ha a jövőben feláll egy Szíria elleni nemzetközi koalíció, abban Törökország is részt fog venni – szögezte le.

Jordániában hétfőn kétnapos tanácskozást kezdtek tíz ország vezérkari főnökei, hogy áttekintsék a szíriai helyzetet. Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, Törökország, az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország katonai vezetői immár harmadik alkalommal találkoztak ebben a formátumban, és a mostani megbeszélést június óta tervezik, azaz nincs közvetlen összefüggés a vegyifegyver-támadással.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők a múlt szerdán ideggázt vetettek be Damaszkusz közelében, ami több száz – egyes állítások szerint 1300 – ember halálát okozta. A damaszkuszi kormány cáfolja, hogy bármilyen felelősség terhelné, s a felkelőket vádolja vegyi fegyverek bevetésével.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet értesülése szerint a gáztámadás után szombatig 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban és környékén, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak, 3600 ember pedig orvosi ellátásban részesül. A helyi aktivisták hálózatára támaszkodó emigráns szervezet, a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja szerint pedig szerda óta 322 ember halt meg mérgező gáz miatt, köztük 54 gyerek.

A NATO-tag Törökország többször is élesen bírálta a világhatalmakat, amiért nem tudnak megfelelő választ adni a szíriai polgárháborúra. Oroszország és Kína több ízben megakadályozta, hogy az ENSZ BT határozatot fogadjon el Szíria ellen. „A nemzetközi közösség nem nézheti ölbe tett kézzel az Aszad-rezsim által rendezett vérfürdőt" – mondta Davutoglu. Hozzátette: ha a világ továbbra is szótlanul nézi a mészárlást, azzal azt az üzenetet küldi, hogy a háborús bűncselekmények és az emberiesség elleni bűntettek nem vonnak büntetést maguk után.

Törökországban, amely egykor Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese volt, csaknem 100 ezer szíriai menekült él táborokban. Ankara menedéket nyújtott a felkelők vezetőinek, és többször is lemondásra szólította fel Aszadot.