Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamista fegyvereseken ütöttek rajta nigériai katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 1. 20:29

A nigériai hadsereg rajtaütést hajtott végre március 31-én, vasárnap iszlamista fegyvereseken az ország északnyugati részén fekvő, túlnyomórészt muzulmánok, kisrészt keresztények lakta Kano városban. Meghalt 14 iszlamista és egy katona – közölte a hadsereg.

A Boko Haram szélsőséges szervezet tagjai két szomszédos házban tartózkodtak, amikor a katonák rajtuk ütöttek. A csoport vezetője nem halt meg, őt letartóztatták. A katonák a helyszínen találtak fegyvereket és egy robbanószerrel megrakott gépkocsit.

A hadsereg szóvivője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a Boko Haram emberei húsvét idején akartak végrehajtani egy támadást a városban, és ezt sikerült megakadályozni.

Ezeket az információkat független forrás nem erősítette meg.

A nigériai hadsereg közleményei nem mindig hitelesek, mert a katonaságra nagy nyomás nehezedik az országvezetés részéről, hogy mutasson fel eredményeket a terrorszervezet elleni küzdelemben.

Mindazonáltal helyi lakosok beszámoltak arról, hogy reggel lövéseket és robbanásokat hallottak a két házból, majd a hadsereg ledózerolta az épületeket.

A Boko Haram különböző terrortámadásaival egy önálló iszlám állam megteremtéséért harcol az északi országrészben.

A nigériai hatóságok közlése szerint több mint 50 halottat követeltek a héten az ország középső részén több falu ellen intézett támadások. A régióban levő Jos városában és több ponton a rendőrség és a hadsereg közösen felügyeli a rendet, a környékbeli keresztény falvakban sok helyen viszont csak egy rendőr van szolgálatban.

Címkékhúsvét