Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael egy új hadosztályt telepít a Golán-fennsíkra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 19:23

Az izraeli hadsereg új szárazföldi hadosztályt állít fel, amellyel a megszállt Golán-fennsíkon fokozzák a védelmi képességet – közölte január 28-án, kedden egy katonai szóvivő.

A „Basan" (a fennsík bibliai neve) hadosztályt az 1974-es tűzszüneti vonalhoz vezényelik, és azzal a feladattal bízzák meg, hogy hárítson el minden „biztonsági fenyegetést". A csapatok erősítik az izraeli hadsereg gyors reagálási képességét is a térségben – mondta.

A Golán-fennsíkon a szíriai polgárháború 2011 márciusi kirobbanása óta feszültebb a helyzet, vannak fegyveres incidensek is, ezek azonban nem súlyosak. Könnyűfegyverek vagy aknavetők lövedékei időnként eltalálják az izraeli hadsereg állásait, amire a katonaság esetről esetre válaszol.

Izrael hivatalosan háborúban áll Szíriával, és 1967 óta megszállás alatt tartja a Golán-fennsík mintegy 1200 négyzetkilométerét. A nemzetközi közösség nem ismeri el a zsidó állam fennhatóságát a területen, amelynek mintegy 510 négyzetkilométere maradt szíriai ellenőrzés alatt.