Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael felszámolta a Hamász egyik fegyveres sejtjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 5. 18:17

Az izraeli hatóságoknak sikerült felszámolniuk a Hamász radikális palesztin szervezet fegyveres ágának egyik sejtjét a Ciszjordánia déli részén fekvő Hebronban – jelentette március 4-én, hétfőn az izraeli belbiztonsági szolgálat.

A Sin Bét közleménye szerint az elmúlt két hónapban őrizetbe vették a Gázai övezetet ellenőrző Hamász egyik Hebronban lévő katonai egységének tagjait, megakadályozva őket abban, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre.

Az őrizetbe vett személyek kihallgatásakor kiderült, hogy a csoport több merénylet előkészítésén dolgozott, egyebek mellett tervbe vette az izraeli védelmi erők egyik Hebron közelében lévő állásának megtámadását is.

A belbiztonsági szolgálat arról is beszámolt, hogy az egyik férfi, a támadások előkészítésében való részvétellel gyanúsított Basel Hiszumi azon palesztin foglyok egyike, akiket 2011 őszén egy Izrael és a Hamász között létrejött megállapodás keretében toloncoltak vissza a Gázai övezetbe Gilád Salit francia-izraeli katona szabadon engedéséért cserébe.

A Sin Bét a Hamász-sejt leleplezésével kapcsolatban rámutatott: mindez egyértelműen bizonyítja a Hamász jelentette potenciális fenyegetést a térségben.

Az utóbbi hónapokban Ciszjordániában megsokszorozódtak az incidensek, valamint az Izraelben őrzött palesztin foglyok iránti szolidaritásból rendezett tüntetések, amelyek több alkalommal erőszakba torkolltak.