Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael nem tárgyal a Hamásszal, egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 3. 9:10

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet augusztus 2-án, szombaton úgy döntött, hogy nem tárgyal a Hamásszal, hanem egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet és kivonul a térségből – közölte az izraeli kettes tévécsatorna.

Ennek szellemében bejelentették, hogy Izrael nem küldi el szombat este tárgyaló delegációját Kairóba a korábban tervezett tűzszüneti tárgyalásokra, de a katonai rádió kormányhoz közeli forrásai szerint ez nem jelenti, hogy néhány nap – öt nap vagy egy hét múlva – nem küldenek képviselőket Egyiptomba a megbeszélésekre.

Ezzel szemben a pénteken életbe lépett, de hamar meghiúsult tűzszünet ellenére a palesztinok bejelentették, hogy küldöttséget menesztenek Kairóba tárgyalni a fegyverszünetről. Palesztin Hatóság főtárgyalója, Száeb Erakat arra kérte az izraelieket, hogy ők is küldjenek tárgyalócsoportot. Hangsúlyozta, hogy haladéktalanul szükség van a feszültség enyhítésére.

Az idő sürgetésére hívta fel a figyelmet Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök is.

Az izraeli erők a Gázai övezet déli részén, az izraeli határ közelében lévő Rafah városát lőtték, ahol az előző nap a Hamász fegyveresei elraboltak egy 23 éves izraeli katonát. Az ágyútűzben a palesztin hatóságok szerint 35 ember vesztette életét. A palesztinok emellett további 150 izraeli légicsapásról számoltak be, egyebek mellett egy egyetemet is találat ért Gázavárosban.

A Hamász közölte, hogy szombaton ismét rakétákat lőtt ki izraeli területekre. Az izraeli hatóságok szerint két rakétát Tel-Aviv városára lőttek ki, de ezeket a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer hatástalanította.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok egy közleményében felelősséget vállalt az éves izraeli katona, Hadar Goldin hadnagy elrablásáért. Ugyanakkor a csoport azt állította, hogy a támadást péntek reggel hétkor, az azóta az eset miatt összeomlott humanitárius tűzszünet kezdete előtt követték el, az izraeli csapatok előrenyomulására válaszul.

Izrael ezzel szemben azt állította, hogy a támadás – amelyben két izraeli katona meghalt – reggel 9 óra 30 perc körül, azaz a tűzszünet életbe lépése után történt. Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok közleménye azt állította, hogy az izraeli katona sorsáról nem tudnak. Azt valószínűsítették, hogy az őt elhurcoló harcosokkal együtt egy izraeli légicsapás áldozata lett.

Az egyik izraeli tévécsatorna szerint a hadsereg már felszámolta a Hamász gázai alagútjainak döntő többségét, és egy-két napon belül teljesíti a szárazföldi akció megindításakor kitűzött célokat. A televízió szakértői szerint az izraeli katona pénteki elrablása nem változtatta meg az eredetileg tervezett katonai lépéseket, nem vezetett az Erős Szikla hadművelet szárazföldi részének kiterjesztéséhez az övezetben, viszont megváltoztatta a hadművelet befejezésének módját, a Hamásszal eredetileg közvetítők útján tervbe vett tárgyalásokat.

Joáv Mordeháj tábornok az arab nyelvű médiában felszólította a gázai övezet északi részén lévő Bét Lahíja és Al-Atatara palesztin lakóit, hogy térjenek vissza otthonaikba. Július 17. óta első alkalommal mehetnek haza az ott élők, miután szombaton az izraeli hadsereg elhagyta az övezet szóban forgó északi részét.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlapnak katonai források azt nyilatkozták, hogy a következő napokban több másik gázai lakónegyedbe hazatérhetnek a palesztinok, miután az izraeli katonák az ott található alagutak felszámolása után kivonulnak onnan.

A Reuters Cahi Hanegbi izraeli külügyminiszter-helyettest idézte szombaton, aki szerint Izraelnek bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az immár huszonöt napja tartó gázai konfliktusban meghalt palesztinoknak csaknem a fele, pontosabban 47 százaléka „harcos", „terrorista" volt. A tisztségviselő ezzel kívánta cáfolni azokat a nemzetközi porondon napvilágot látott információkat, amelyek szerint elsősorban a palesztin polgári lakosság vesztett sok emberéletet. A gázai emberjogi csoportok egyenesen azt mondták, hogy az eddig elesett 1669 palesztin legalább 80 százaléka volt civil.

Az amerikai kongresszus péntek este 225 millió dolláros (52,4 milliárd forint) támogatást szavazott meg az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer számára. Az elsősorban elfogórakéták beszerzését finanszírozó törvény a kongresszusi jóváhagyás után Barack Obama elnök aláírására vár, aki a várakozások szerint hamarosan szentesíti azt.