Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a kibővített kiképzési katalógust

Szöveg: Urbán László alezredes és Varga Bernadett zászlós |  2014. augusztus 3. 10:13

Dr. Takács Jozef ezredes, a Szlovák Köztársaság Budapestre akkreditált véderőattaséja tett látogatást Budapesten, az MH Kiképzési és Doktrinális Központban július 31-én. A vendéget Szpisják József dandártábornok, az alakulat parancsnoka fogadta, majd a hivatalos megbeszélés során átadta a Magyarország által frissített és kibővített regionális kiképzési katalógust.

A katalógus létrehozásának legfontosabb célja, hogy a közép-európai országok együttműködését szolgálja. Ezen katonai együttműködés egyik fő területe a közös kiképzés.

A február 4−6 között megrendezett Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) kiképzési főnöki találkozón a részt vevő hét nemzet − Ausztria, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország és Szlovénia − egyetértett és támogatta azon kezdeményezést, hogy a regionális együttműködés erősítése érdekében frissítsék a 2010-ben kiadott V4-es kiképzési katalógust.

1595976385

Az évenkénti frissítést − az elnökségi feladatrendszerhez kapcsolva – a V4-es országok vállalták. Ebben az évben Magyarország tett eleget azon kötelezettségének, hogy elnökségi periódusában összeállította a gyakorlatokkal és tanfolyamokkal kibővített katalógust, melyben már a CEDC-nemzetek is szerepelnek.

A feladatok háttérmunkálatait, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ megalakulásától kezdve a Kiképzési Osztály szakértői állománya végezte és koordinálta.

1595976386

Szpisják dandártábornok az összeállított színes katalógust a hivatalos megbeszélés során adta át a jelenlegi V4-elnökséget adó Szlovák Köztársaság véderőattaséja részére. Az alakulat parancsnoka elmondta: „Jól tudjuk, hogy képességeket fejleszteni és fenntartani állandó folyamat egy nagyon összetett és folyton változó politikai-katonai környezetben, ahol láthatjuk, hogy ami jó ma, az gyorsan idejétmúlttá válik a modern kor meg-megújuló kihívásai között. Ennek érdekében jól szervezett és összehangolt kiképzést kell folytatnunk, amely magába foglalja az elméleti és gyakorlati felkészítéseket, valamint a közös gyakorlatozásokat. Hiszen tudjuk, hogy csak a folyamatos és jól tervezett kiképzés tudja garantálni azt a képességcsomagot, mellyel meg tudunk felelni napjaink tervezett feladatainak és váratlan és kihívásainak."

„Ez a kiképzési katalógus egy azon eszközök között, amellyel képesek vagyunk előremozdítani a közép-európai nemzetek közötti együttműködés erősítését, fejlesztését és interoperabilitását, továbbá támogatni tudjuk annak lehetőségét, hogy ezen nemzetek katonái közösen készülhessenek fel feladataikra, miközben jobban megismerhetik egymást" − tette hozzá a dandártábornok.

1595976386

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária