Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán szükség esetén megsemmisíti az észak-koreai rakétát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 8. 11:15

Japán december 7-én, pénteken utasítást adott fegyveres erőinek, hogy semmisítsék meg a hamarosan felbocsátandó észak-koreai rakétát, amennyiben az japán területet veszélyeztetne.

Japán Patriot PAC–3 típusú rakétaelhárító rendszereket telepített a főváros, Tokió köré, valamint az ország déli részén fekvő Okinava szigetére, továbbá három, SM–3 típusú elfogó rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt a térségbe.

Noda Josihiko kormányfő pénteken Patriot ütegeket tekintett meg, és beszédet mondott a japán önvédelmi erő mintegy száz katonája előtt. Kijelentette: „Amennyiben (Észak-Koreából) elindítják a rakétát, elvárom, hogy nyugodtan és határozottan cselekedjenek a japán életek, javak és az ország biztonsága érdekében."

Phenjan múlt szombaton jelentette be, hogy újabb „műholdfelbocsátást" hajt végre december 10. és 22. között. Két nappal később figyelmeztette a szomszédos országokat, hogy az indítás a kijelölt napok valamelyikén lesz (közép-európai idő szerint) éjjel tizenegy és hajnali négy óra között. A tervek szerint a rakéta első fokozata a Sárga-tengerbe esik, a második pedig a Fülöp-szigetektől mintegy 190 kilométerrel keletre hullik az óceánba.

Észak-Korea legutóbb áprilisban kísérelt meg műholdfelbocsátást, de a szerkezet egypercnyi repülés után a tengerbe esett. Ez volt Phenjan harmadik sikertelen kísérlete, az előző kettőt 1998-ban és 2006-ban hajtotta végre. Az ideit az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, felszólítva Észak-Koreát, hogy tegyen eleget a szervezet határozatainak, és függessze fel rakétaprogramját.