Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Építünk és védünk

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. december 8. 12:18

Az MH PRT 6. váltása az előző két kontingens „zivataros” időszakát követően, viszonylagosan biztonságos körülmények közepette kezdhette meg misszióját. A „viszonylagosan” meghatározást azonban szó szerint és az afganisztáni körülményeknek megfelelően kell értelmeznünk, mert az csupán a támadások intenzitására és gyakoriságára vonatkozik – árnyalja a helyzetet Szilágyi Csaba ezredes, a hatodik váltás parancsnokhelyettese.

1595946043
Az MH PRT 6. váltásának parancsnoka, Korom Ferenc dandártáborok (a misszióban még ezredes), a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke, beszélgetésünk idején ismét Afganisztánban tartózkodott, ezért akkori helyettese (ma az MH Civil–katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka) osztotta meg velünk a kontingens hat hónapos tevékenységével kapcsolatos tapasztalatait.

A helyettes, Szilágyi Csaba ezredes, afganisztáni „veteránnak" számít, ugyanis már a PRT 2. váltásában is részt vett. A hatodik váltás szolgálatellátásának körülményeit vázolva elsőként az időintervallumot említi meg. Köztudott, hogy a tartományban a „nyári váltásokban" folynak a legintenzívebb ellenálló-műveletek. (A PRT korábbi kontingenseiről szóló írásainkban már kitértünk arra, hogy télen, a zord időjárási körülmények miatt, az ellenállók is visszahúzódnak, ám a tavasz közeledtével újra kezdik intenzívebb műveleteiket.)

Új, és cseppet sem biztonságerősítő változás volt a kontingens életében, hogy ebben az időszakban, a szövetséges erők dél-afganisztáni offenzívájának köszönhetően, az ellenálló erők átszivárogtak Afganisztán északi területeire.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 14-én, pénteken megjelenő számában!