Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A menekítés útvonalán

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2012. december 8. 13:21

A múltra történt emlékezéssel és a jövő iránti elkötelezettséggel jöttünk ide és helyezzük el a tisztelet koszorúit a Szent Korona menekítésének emlékhelyén – mondta Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes a Velem községben és Kőszegen tartott megemlékező ünnepségen december 5-én.

A történelem folyamán legtöbb viszontagságot elszenvedett ereklye a Szent Korona volt. A második világháborúban az ellenséges erők fenyegetése és az instabil helyzet miatt többször kellett óvintézkedéseket és menekítési útvonalat kidolgozni a magyar államiságot jelképező korona elrejtésére. A Magyar Királyi Koronaőrség tagjai Budapestről Veszprémbe, onnan Kőszegre, majd Velembe szállították és végül Ausztriában ásták el a relikviákat.

1595946044

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD), 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (32. NHD) parancsnoksága és katonái a Szent Korona menekítési útvonalán, két helyszínen, Velemben és Kőszegen tartottak megemlékező ünnepséget december 5-én.
Velem községben az emlékhelynél Ádám ezredes kihangsúlyozta: „Katonás tiszteletadással és főhajtással tisztelgünk a Szent Korona és a koronaőr elődeink előtt, akik a legnehezebb időkben átmentették nekünk a magyar Szent Koronát s vele együtt mindazt, amit jelent: az őseinket, a nemzetet, a hazát, a szabadságot, a törvényesség ügyét és a jövő reményét. Ezek a hősök katonák voltak, akik feladatukat végezték s tettekkel töltötték ki esküjük minden szavát."

A koronaőrök délután Kőszegen helyeztek el koszorút a Kálvária utca Szent Korona-őrzőhelyén. Az itt elhangzott beszédben a nemzeti díszegység parancsnoka méltatta a koronaőrök tetteit és felidézte Pajtás Ernő ezredes szavait: „Mi megvédjük a Szent Koronát, a Szent Korona pedig megvéd minket!".

Kiemelte, a koronaőrök teljesítették kötelességüket, mert tudták, hogy helyettük majd a tetteik fogják elmondani az egyik legszentebb igazságot: „Légy hű mindhalálig és néked adom az életnek koronáját!".

Fotó: Szabó Lajos zászlós