Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jóváhagyta az egyiptomi hadsereg Szíszi indulását az elnökválasztáson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 28. 15:21

Jóváhagyta az egyiptomi fegyveres erők legfelsőbb tanácsa január 27-én, hétfőn Abdel-Rahmán esz-Szíszi vezérkari főnök indulását a közelgő elnökválasztáson. A határozat órákkal Adli Manszúr elnök bejelentése után került nyilvánosságra, miszerint Szíszit tábornaggyá léptette elő – ez az egyiptomi hadsereg legmagasabb rendfokozata.

A biztonsági erők közlése szerint a testület egyhangúan támogatta Szíszi elnöki jelölését, aki várhatóan maga is napokon belül bejelenti, hogy pályázik az államfői posztra.

A vezérezredesből lett tábornagy egyre növekvő népszerűségnek örvend hazájában, mióta múlt év július 3-án megfosztotta az iszlamista beállítottságú Mohamed Murszit elnöki posztjától, lehetővé téve ezzel egy főleg szekuláris elemekből álló átmeneti kormány megalakítását.

Az iszlamista exelnök hívei által kormánycsínynek minősített akció után fél évvel, január 14-15-én az egyiptomiak megszavazták a Mursziék által 2012-ben megfogalmazott alaptörvény egy erősen módosított változatát. A népszavazással a társadalmi többség bizalmát fejezte ki Szíszivel szemben, aki – megfigyelők egybehangzó véleménye szerint – messze a legesélyesebb jelöltként indul a következő elnökválasztáson.

Az új alaptörvény értelmében a mindenkori egyiptomi államfőnek civil személynek kell lennie, így Szíszinek – aki jelenleg egyszerre védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes is – nyugalmaztatnia kell magát a hadseregtől, amit nagy valószínűség szerint rövidesen meg is fog tenni.

A tábornagynak, akit maga Mohamed Murszi helyezett egy később végzetesnek bizonyuló döntéssel a hadsereg élére, ugyanakkor határozott kritikákkal kell szembenéznie mind az ellenzék soraiból, mind a nemzetközi közösség felől.

A hétfői bejelentésekkel egy időben nyilvánosságra került egy a hatóságok által fogva tartott, nemzetközileg elismert újságíró levele, amelyben erősen bírálja a biztonsági erők könyörtelen fellépését a kormány politikája ellen tüntetőkkel szemben.

Az ausztrál Peter Grestét, az al-Dzsazíra televíziós csatorna újságíróját két kollégájával együtt egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe a biztonsági erők arra hivatkozva, hogy munkájukkal az ország békéjét veszélyeztették.

Greste azzal vádolja a kormányt, hogy az ellene és kollégái ellen tett drasztikus lépés ellentmond az új alaptörvény által garantált szólásszabadságnak. Az újságíró szerint az új szabadságjogokat csupán azok élvezhetik, akik feltétel nélkül támogatják a kormányt, míg mindenki más közveszélyesnek bizonyul, és ezért a leghatározottabb megtorlásra számíthat.

Greste levelében arra is emlékezteti a nyilvánosságot, hogy a hadsereg hatalomátvétele óta 2665 ember vesztette életét a hatóságok és az ellenzékiek közti belharcokban, ugyanakkor 21 ezer embert tartóztattak le, és 16 ezren sebesültek meg.