Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös értékek jegyében erősített együttműködés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. január 28. 16:04

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Európa nagyobb szerepet vállaljon saját biztonságának megteremtésében – mondta Hende Csaba január 28-án, Budapesten.

1595966206
Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter

A Stefánia Palotában rendeztek újévi pohárköszöntőt a Budapesti Katonai Attasétestület (BMAC) tagjainak tiszteletére. A rendezvényen a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség vezetői is megjelentek.

Beszédében Hende Csaba visszatekintett a 2013-as esztendő fő eseményeire, és szólt a 2014-ben a magyar haderőre váró feladatokról is.
A honvédelmi miniszter felidézte: tavaly év végén, hosszú évek után végre ismét a legfelső szinten tanácskoztak az Európai Tanács vezetői a közös biztonság- és védelempolitika kérdéseiről. Mint mondta, Magyarország ennek erősödésében, egyre nagyobb hatékonyságában érdekelt. Ami a szeptemberi, nagy-britanniai csúcsra készülő NATO-t illeti, hazánk igyekszik napirenden tartani a bővítést a nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációjának elősegítése érdekében. Hende Csaba rámutatott: az amerikai védelmi kiadások csökkentése számos feszültséget hozott felszínre a szervezeten belül. Nem szabad, hogy mindez identitásválsághoz, gyengülő kohézióhoz vezessen, ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Európa nagyobb szerepet vállaljon saját biztonságának megteremtésében. A Magyarország által is kiemelt prioritásként kezelt regionális együttműködések – különösen a szűkös anyagi erőforrásokat is tekintve – nagyban hozzájárulnak ehhez, és az Európai Unió számára is igen fontosak.

1595966206
Sikeres együttműködés jellemezte 2013-at az attasétestület tagjaival 


Hende Csaba külön megemlítette a V4-es együttműködés erősítését, illetve a 2016 első félévében felálló V4-es EU-harccsoportot, hiszen az ennek működéséből leszűrt tapasztalatok hosszú távon határozhatják meg a közös tevékenységet.
A műveleti szerepvállalás kapcsán Magyarország számára továbbra is Afganisztán és Koszovó jelenti a fő prioritást, és a közép-ázsiai országból való kivonulás lehetővé teszi a balkáni jelenlét erősítését. A legfontosabb célok között szólt a helikopter-képesség megőrzéséről és a szállítógépek helyzetének rendezéséről, amelyekhez szintén nélkülözhetetlen a jól működő nemzetközi kapcsolatrendszer. Kiemelte a magyar légierő bekapcsolódását Szlovénia, illetve a balti országok légterének védelmébe.

1595966207
Hende Csaba a közös értékek fontosságáról beszélt

Hende Csaba leszögezte: a közös értékek jegyében, közösen kell emlékeznünk az idei évfordulókról, így az első világháború kitörésének centenáriumáról, illetve hazánk NATO-tagságának tizenötödik, uniós csatlakozásának tizedik jubileumáról. Köszönetet mondott a Budapestre akkreditált katonai és légügyi attaséknak az elmúlt évben nyújtott segítségért, a kétoldalú kapcsolatokhoz biztosított támogatásért, és 2014-re nézve is sikeres közös munkát kívánt.

Az attasétestület nevében Manfred Knopp vezérkari ezredes, Németország hazánkba akkreditált véderő-attaséja méltatta a honvédség 2013-as munkáját és a sikeres, eredményes közös tevékenységet.

1595966207
Manfred Knopp vezérkari ezredes, Németország budapesti véderő-attaséja

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária