Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: az amerikai haderő kilenc támaszpontot megtartana

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 10. 12:41

Az Egyesült Államok kilenc támaszpontot megtartana Afganisztánban azt követően, hogy jövőre kivonják a szövetséges erőket az országból – jelentette ki május 9-én, csütörtökön Hamid Karzai afgán elnök, aki kedvezően nyilatkozott a javaslatról.

A politikus a főváros, Kabul egyetemén beszélt erről. Hangoztatta, hogy Afganisztán kész aláírni egy erről szóló partnerségi megállapodást.

Az Egyesült Államok által megtartandó bázisok Afganisztán szerte – Bagramban, Mazar-e Sharifban, Dzsalálábádban, Kandahárban, Gardézben, Hilmend és Herát tartományban -, illetve Kabulban lennének.

Az elnök első alkalommal engedett betekintést azokba az afgán-amerikai tárgyalásokba, amelyeken körvonalazzák az amerikai jelenlét kérdését a szövetségesek 2014-es kivonulását követően. Karzai úgy vélekedett, hogy nagyon komoly megbeszéléseket folytatnak, és ezeken az amerikaiak biztonsági és gazdasági garanciákat szeretnének kapni. Kifejtette ugyanakkor, hogy Afganisztánnak is vannak követelései és érdekei.

Barack Obama amerikai elnök már korábban jelezte Kabulnak, hogy terveikben szerepel amerikai katonák állomásoztatása Afganisztánban 2014-et követően is, de csak akkor, ha sikerül megállapodni az amerikai katonák jogi mentességéről. Ez utóbbi kényes kérdést Karzai csütörtöki beszédében nem említette.

CímkékAfganisztán