Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai célpontnak nyilvánították a damaszkuszi repülőteret

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 8. 18:31

Katonai övezetnek minősítették a szíriai fővárosban harcoló lázadók a damaszkuszi nemzetközi repülőteret, figyelmeztetve a polgári személyeket és a légitársaságokat, hogy ne közelítsék meg a létesítményt.

A damaszkuszi (lázadó) katonai tanács szóvivője, Nabíl el-Amír december 7-én, pénteken közölte: a döntést előző nap hozták meg, és a lázadó hadosztályok azt követően ostrom alá vették a repülőteret.

„A repülőtéren jelenleg számos páncélos jármű és katona tartózkodik, civilek csak a saját felelősségükre közelíthetik meg" – mondta a szóvivő pénteken. Azt nem közölte, mit tesznek, ha egy repülőgép megpróbál leszállni.

A lázadók egyik szóvivője csütörtökön még azt mondta, hogy nem ostromolják meg a repülőteret, csak blokád alá veszik. A külföldi légitársaságok a múlt héten függesztették fel damaszkuszi járataikat, amikor a harcok a repülőtér felé közelítettek, de a SyrianAir légitársaság néhány járata még használta a létesítményt az elmúlt napokban.

A szíriai hadsereg pénteken rakétákkal támadta Damaszkusz két elővárosát, és megerősítette állásait a térségben – közölték ellenzéki aktivisták. A hadsereg harckocsik támogatásával csapatokat küldött a főváros délnyugati peremkerületeibe, Moadamíjába és Darajába. Az egyik aktivista szerint a hadsereg tüzérséggel és rakétákkal lövi a peremkerületeket. A lázadók az elmúlt hetekben előrenyomultak a főváros peremkerületeiben, és több katonai támaszpontot is elfoglaltak.