Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kávézóban ölt a merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 13. 17:58

Harmincnyolcan meghaltak július 12-én éjszaka egy kávézó elleni öngyilkos pokolgépes támadásban az észak-iraki Kirkuk városában. Az öngyilkos merénylő besétált a kávézóba, és Allah akbar! (Isten a legnagyobb!) felkiáltással felrobbantotta a robbanóanyaggal megpakolt mellényét.

Helyszíni beszámolók megrázó képet festenek a történtektől: az öngyilkos merénylet után pánik tört ki, az emberek jajveszékelve, vérző sebekkel futottak a kórházba, mások hozzátartozóikat keresték a vérfürdő helyszínén.
A merénylet napnyugta után történt, ramadáni böjti napon, amikor napközben sem enniük, sem inniuk nem szabad a muzulmánoknak, ezért az esti-éjszakai órákban sokan felkeresik a tea- és kávéházakat. A robbantás után a rendőrség azonnal lezárta az összes ilyen vendéglátóegységet Kirkukban.

Az olajban gazdag Kirkuk a síita vezetésű központi bagdadi kormány és az észak-iraki kurd vezetők vitának központjában áll: a kurdok azt akarják elérni, hogy a város az északon fekvő autonóm kurd területekhez tartozzon közigazgatásilag, amit Bagdadban elleneznek. 2007-ben népszavazásnak kellett volna eldöntenie Kirkuk státusáról, de politikai nézeteltérés miatt a referendum meghiúsult.
Péntekre virradóra legkevesebb 24 ember halt meg és 49 sebesült meg két pokolgépes támadásban Irakban. Előző napon, csütörtökön pedig legalább 51 ember halt meg erőszakos cselekményekben. Április eleje óta több mint 2600 emberéletet követelt a vallási közösségek között kiújult erőszakhullám Irakban.