Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrökre támadtak a Sínai-félszigeten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 13. 19:17

Megöltek egy egyiptomi rendőrt, társát pedig megsebesítették fegyveres támadók a Sínai-félszigeten, az izraeli határ közelében – közölték kairói biztonsági források. Két napon belül ez volt a harmadik hasonló támadás a térségben.

Az al-Mahagír település térségében elkövetett merénylet után a súlyosan sebesült rendőrtisztet kórházba szállították, ahol mindkét lábát amputálták, de a műtét ellenére meghalt. A másik rendőr a fején sebesült meg.
Fegyveresek előzőleg pénteken az Észak-Sínai kormányzóság székhelyén, el-Arísban egy rendőrőrsre és két katonai ellenőrző pontra is rálőttek rakétagránáttal, biztonsági illetékesek szerint azonban ezekben a támadásokban nem sebesült meg senki.
Két nappal korábban egy magas rangú katonai vezető gépkocsijára lőttek rá fegyveresek. A tiszt sértetlenül úszta meg a támadást, de a biztonsági őrök és a terroristák között kitört lövöldözésben egy lány meghalt.

A Sínai-félszigeten „törvényen kívüli állapot" uralkodik a Hoszni Mubarak elnök bukásához vezető, 2011 eleji egyiptomi tüntetések óta. A térség, ahol a központi hatalommal régóta konfliktusban álló beduinok élnek többségben, radikális iszlamisták búvóhelye is, akik ottani támaszpontjaikról korábban Izrael ellen is támadásokat intéztek.
Mióta múlt héten Egyiptomban megbuktatták az iszlamisták által támogatott Mohamed Murszi államfőt, a Sínai-félszigeten mindennapossá váltak a támadások a rendőrök és katonák ellen.