Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keményen szigorít Phenjannal szemben az EU

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 30. 15:20

Többek között tilos lesz a kőolajtermékek és a luxuscikkek behozatala Észak-Koreából az EU-ba. Az unióban bejegyzett cégeknek pedig megtiltják, hogy az ázsiai diktatúrában fektessenek be pénz. A Phenjan által januárban végrehajtott kísérleti atomrobbantásra és az egy hónappal későbbi ballisztikusrakéta-kísérletre az Észak-Koreát sújtó szankciók szigorításával válaszolt az EU.

Az intézkedésekről tagállamok kormányait tömörítő tanács döntött.

Az EU álláspontja szerint az észak-koreai lépések komoly fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra, a távol-keleti térségben és globálisan egyaránt.

Az Európai Unió először 2006 decemberében rendelt el büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen. Az unió legutóbb márciusban szigorított a Phenjan elleni szankciókon.

Az újabb szankciók értelmében tilos lesz a kőolajtermékek és a luxuscikkek behozatala Észak-Koreából, és emellett tilos az úgynevezett kettős felhasználású, vagyis polgári és katonai célra egyaránt felhasználható termékek exportja az elzárkózó hadikommunista országba.

Bizonyos kivételektől eltekintve tiltják az unióból Észak-Koreába irányuló átutalásokat. Észak-koreaiak nem ruházhatnak be az Európai Unióban, valamint az uniós állampolgárok és az itt bejegyzett cégek sem fektethetnek be pénzt a távol-keleti diktatúrában. A döntés értelmében az észak-koreai repülőgépeket és hajókat is kitiltják az Európai Unió területéről.