Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képregény-kiállítás nyílt a magyar katonákról Lengyelországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 17. 15:22

Honvédek és huszárok lengyel földön – 1914-1915 címmel különleges képregény-kiállítás nyílt a dél-lengyelországi Tarnówban a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében – tájékoztatta az MTI-t Tischler János, az intézet igazgatója.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára készített vándorkiállítást összesen 12 lengyel városban mutatják be, köztük olyan dél-lengyelországi, galíciai helyszíneken, ahol az első világháborúban magyar katonák is harcoltak. Tarnów után idén még Limanowa és Grybów, majd a jövő év végéig Biecz, Bobowa, Przemysl, Jaroslaw, Kielce, Krosno, Nowy Sacz, Zamosc és Stary Sacz közönsége ismerkedhet meg vele.

1595980867

A kiállítás az első világháború galíciai eseményeiből a kezdeti időszakot helyezi előtérbe, a váratlan vereségek után számos katonai siker emlékét őrző 1914-es és különösen az 1915-ös esztendőt, amely az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó nagy győzelmi sorozatának tekinthető. Katonai bravúrok, hősies fordulatok, merész húzások jellemzik ezt az időszakot, amikor nem egyszer huszáros hadicsíny döntött az összecsapások kimeneteléről. Arra is emlékezni kell – hívja fel a figyelmet a kiállításról készült elegáns katalógus -, hogy Galícia földjében ezrével pihennek – sok más nemzet fiai mellett – magyar katonák, több dél-lengyelországi temetőjüket ma is példamutatóan ápolják.

A kiállítás 24 színes rajzát a Magyar Képregény Szövetség 10 neves alkotója készítette. Munkájuk Molnár Ferenc, a híres magyar író 1916-ban megjelent Egy haditudósító emlékei című, illetve a lengyel történelemmel foglalkozó több jeles munka szerzője, Szádeczky Kardoss Lajos írásain alapul. Molnár könyve nemrég lengyelül is megjelent Engelmayer Ákos fordításában.
A két krónikás nem elsősorban a hadicselekményeket örökítette meg, hanem a lezajlott csaták színhelyeit kereste fel, és a háború mindennapjairól mesélt, épp emiatt hitelesebb és teljesebb történelmi képet adnak.

A rajzolók a maga összetettségében ábrázolják az első világégés valódi arcát: egyszerre szerepel bennük tábori anekdota, filozofikus tanmese vagy éppen sötét mementó a csatamezőről. Különösen alkalmas arra, hogy a fiatalok figyelmét is felkeltse – húzta alá a varsói magyar intézet igazgatója.

Fotó: muzeum.tarnow.pl