Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry: a BT-nek a jövő héten cselekednie kell

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 20. 22:19

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a jövő héten cselekednie kell a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről kötött amerikai-orosz megállapodása ügyében – jelentette ki Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter szeptember 19-én, csütörtökön.

„Létfontosságú a nemzetközi közösség számára, hogy kiálljon és a lehető legerősebb megfogalmazásban emeljen szót a kikényszeríthető cselekvés mellett annak érdekében, hogy a világ megszabaduljon Szíria vegyi fegyvereitől" – mondta.

Kerry nyilatkozatában aláhúzta, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek jelentése – noha mandátuma nem erről szólt – egyértelműen azt bizonyította: az Aszad-rezsim felelős a Damaszkusz környékén augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-támadásért. A dokumentum ugyanis rámutatott, hogy az incidens során milyen típusú lövedékeket és szarin gázt vetettek be, ilyenekkel azonban a szíriai felkelők nem rendelkeznek.

„Ez nem bonyolult. Amikor azt mondtuk, hogy tudjuk, mi az igazság, úgy is gondoltuk" – mondta.

Kerry ezzel, anélkül, hogy kiejtette volna Vlagyimir Putyin nevét, az orosz elnöknek arra az állítására válaszolt, hogy a vegyi támadást a lázadók hajtották végre.

Az amerikai diplomácia vezetője kérdésre válaszolva pozitívnak minősítette Haszan Róháni iráni elnöknek az utóbbi időben tett kijelentéseit, de – mint mondta – „mindent próbának kell alávetni". Kerry egyúttal a Fehér Ház hatáskörébe utalta annak a felvetésnek a megválaszolását, hogy létrejöhet-e a jövő héten, az ENSZ-közgyűlés New York-i általános vitájának alkalmából egy amerikai-iráni csúcstalálkozó.

John Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem terveztek ilyen találkozót, csütörtökön viszont már azt mondta, hogy „lehetséges, de mindig is lehetséges volt".