Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A névadó szobra a Kossuth laktanyában

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. szeptember 21. 7:32

Kossuth Lajos szobrát avatták fel az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájában, amely történelmünk egyik legnagyobb alakjának nevét viseli.

„Nagy öröm számomra, hogy végre a Bocskai-dandár Kossuth laktanyája is
magáénak tudhat egy Kossuth szobrot. Ez az alkotás kiválóan jelképezi
mindazt az összefogást, összetartozást, amely folyamatosan jelen van az
aktív és a nyugállományú katonák, a honvédség és a civil társadalom
között" – mondta Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István
Lövészdandár parancsnoka ünnepi beszédében.

A parancsnok köszönetét fejezte ki Petró Attilának, a Nyír-Márvány Kft. ügyvezetőjének, aki kezdeményezte az összefogást és finanszírozta a szobor elkészítését. Megköszönte a Nyíri Honvéd Egyesület és a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület tagjainak fáradozását és természetesen a szobor készítőjének, Ekker Róbert szobrászművésznek a kitűnő alkotást.

1595960193

Mint mondta, a nyugdíjas szervezetekkel és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyéb szervezeteivel évek óta hagyományosan jó kapcsolatot ápol az alakulat, amelyhez óriási segítséget nyújt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete. Takács ezredes az összefogás jelképeként bronz emlékérmet adott át Petró Attilának, egyben felvázolta a jövőbeni együttműködések lehetőségét például a helyőrség-történeti események feltárása, a Csapatmúzeum fejlesztése, vagy éppen a hadisírok gondozása terén.

Fotó: bocskaidandar.hu

Címkékhadisír