Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry: nincs veszve a szíriai tűzszünet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 21. 20:40

Nincs veszve az amerikai–orosz kezdeményezésre született szíriai tűzszünet – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter szeptember 20-án, kedden újságírók előtt New Yorkban.

Az amerikai diplomácia vezetője a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport külügyminisztereinek tanácskozásán vett részt. A keddi tanácskozáson 20 ország külügyminisztere, valamint Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Irán alacsonyabb rangú tisztségviselői mellett a világszervezet és az Arab Liga képviselői voltak jelen. A tanácskozást az ENSZ-közgyűlés ülésszakával egy időben tartották.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint az ISSG-gyűlésen a felek megállapodtak arról, hogy fenn kell tartani az egész Szíriára kiterjedő tűzszünetet, a folyamatos erőszak ellenére is. Fontosnak tartották egyben azt is, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolniuk az Iszlám Állam és a korábban an-Nuszra Frontként ismert terrorszervezetekre. Ugyanakkor a felek elismerték, hogy Szíriai egyes területein nehéz megkülönböztetni az an-Nuszrát az úgynevezett mérsékelt ellenzéktől – derül ki a dokumentumból.

Kerryvel ellentétben a tanácskozáson részt vevő francia, valamint a német külügyminiszter egyaránt kételyének adott hangot a fegyvernyugvással összefüggésben.

„Drámai tanácskozás volt. Van-e még esély rá, hogy hatékony lesz a tűzszünet? Nem tudom megválaszolni ezt a kérdést. Fegyvernyugvás nélkül a háború spirálja továbbra is fennáll majd, azonban őszintének kell lennünk a tekintetben, hogy az orosz–amerikai tárgyalások elérték korlátaikat" – fogalmazott Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a tanácskozást követően.

Egy névtelenül nyilatkozó orosz tisztségviselő elmondta: Moszkva továbbra is kész fegyvernyugvási egyezmény végrehajtásán dolgozni. „A tény, hogy itt vagyunk és részt veszünk az ISSG tanácskozásán bizonyítja szándékunkat, hogy szeretnénk tovább dolgozni. Nem lehet egyszerűen eldobni mindazt, amit elértünk az év folyamán" – tette hozzá.

A megbeszélést megelőzően Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a hatalmaknak most meg kell vizsgálniuk, van-e visszatérés a tárgyalóasztalhoz, vagy már minden igyekezet hiábavaló a tűzszünetre. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a csoport pénteken ül össze ismét.

A szíriai hadsereg hétfőn felmondta a szeptember 12-én kezdődött tűzszünetet. Moszkva korábban azzal vádolta Washingtont, hogy nem tartja be a kialkudott fegyverszüneti megállapodás feltételeit.