Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készen állnak a bevetésre a szír hadsereg új orosz fegyverei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 19. 9:44

A szíriai hadsereg a közelmúltban hadrendbe állította az Oroszországtól kapott légi és szárazföldi fegyvereket – közölte szeptember 17-én, csütörtökön egy szíriai katonai forrás.

A forrás nem közölt részleteket a fegyverekről, csak annyit mondott, hogy azok újak, rendkívül hatékonyak és pontosak. Ezeket a fegyvereket az utóbbi hetekben állították hadrendbe a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű hadseregben. Használatukat a katonák az utóbbi hónapokban sajátították el, ez a kiképzés jelenleg is tart. Az emberhiánnyal küszködő szír kormányerők idén több területet elveszítettek az Iszlám Állam terroristáival és más ellenzéki fegyveres szervezetekkel vívott harcban.

Nemrégiben olyan képfelvételek jelentek meg a világhálón, amelyeken orosz haditechnikai eszközök és katonák szerepeltek, és feltehetően a közel-keleti ország területén készültek. Az Egyesült Államok többször aggodalmának adott hangot az orosz katonai jelenlét növekedése miatt Szíriában. Moszkva először nem kommentálta az értesüléseket, majd fokozatosan elismerte, hogy haditechnikai eszközöket szállít a szíriai hadseregnek, illetve orosz katonai kiképzők és tanácsadók segítik a szíriai katonákat a fegyverek használatának elsajátításában.

Amerikai tisztviselők szerint naponta két teherszállító repülőgép érkezik a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Latakia településen található légi támaszpontra, ahol korábbi értesülések szerint mintegy kétszáz orosz tengerészgyalogos, harckocsik, lövegek és más eszközök vannak. A Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég a múlt héten olyan műholdfelvételeket közölt egy elemzésében, amelyen állítása szerint a légi támaszponton folyó építési munkálatok láthatóak.

Oroszország jelenleg a nyugat-szíriai Tartúsz kikötővárosban működtet haditengerészeti támaszpontot. Egy légi támaszpont kiépítése azonban állandó orosz katonai jelenlétre utal. Moszkva cáfolta, hogy légibázist építene Szíriában.