Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétezer csádi katona indult a Boko Haram kifüstölésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 9. 23:46

Szemtanúk szerint a nigériai iszlamisták már több napja uralják a nigeri Bosso városát, ahol még szombaton több százan rátámadtak a város laktanyájára. A csádi katonáknak nehézfegyvereik is vannak.

A csádi erők június 6-án, hétfőn indultak el a csádi-nigeri-nigériai hármashatár felé, és arra kaptak parancsot, hogy egyszer és mindenkorra füstöljék ki a Boko Haram szélsőségeseit a térségből – mondta az AFP francia hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó forrás.

Az ENSZ adatai szerint múlt pénteken több száz harcos támadott a Bosso városában lévő katonai támaszpontra, 32 nigeri katonát meggyilkoltak, és további 70 ember megsebesült. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) becslései szerint a terrorcsoport vasárnap és hétfőn további merényleteket hajtott végre.

A Bossóra mért csapás az egyik legvéresebb támadás azóta, hogy Niger 2015 februárjában hadat üzent a szélsőségeseknek. A merénylet szemtanúi szerint a Boko Haram továbbra is megszállva tartja a várost, miközben a nigeri kormány azt hangoztatja, hogy Bossót teljesen ellenőrzésük alá vonták.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden közölte, a Boko Haram támadásait követően mintegy 50 ezren menekültek el otthonaikból a Bossót is magába foglaló, Niger délkeleti részén fekvő Diffa térségéből.

A nigériai határral szomszédos, Csád-tó környéki régióban korábban már többször lecsaptak a dzsihadisták. A környező országok – Nigéria, Csád, Niger, Kamerun – és Benin ezért korábban nemzetközi haderőt állítottak fel a Boko Haram szélsőségeseinek visszaszorítására.

Az önálló iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigériában harcoló, de a szomszédos országokban is támadásokat szervező Boko Haram az utóbbi években több mint 20 ezer embert ölt meg a régióban, ahol a terrorszervezet tevékenysége miatt több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására az ENSZ és az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint.