Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A levegőből támadnak

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. június 10. 7:04

A légierő Gripenjei is részt vesznek a Magyar Honvédség előretolt repülésirányítóinak (Joint Terminal Attack Controller − JTAC) szlovéniai, „Adriatic Strike 2016” elnevezésű többnemzeti gyakorlatán. A feladatok végrehajtásra a géppárok Kecskemétről szállnak fel, a gyakorlat június 10-éig tart.

A szárazföldi csapatok harcának közvetlen légi támogató (Close Air Support – CAS) műveleteit, valamint a nemzetek közötti együttműködést gyakorolják egy hétig az „Adriatic Strike 2016" résztvevői Szlovéniában. A gyakorlaton az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred előretolt repülésirányítói mellett a Magyar Honvédség légierejének Gripenjei is részt vesznek.

1596014794

Langó Viktor százados, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótája elmondta: naponta egy-egy géppár száll fel Kecskemétről, a feladatokat Szlovénia öt kijelölt légterének egyikében hajtják végre. Minden légtérre külön szcenáriót építettek fel, de ezek a „forgatókönyvek", a légterek, az irányítók és a célok is folyamatosan változnak. Az első napon, június 6-án például egy légvédelmi rakétaegységet kellett megsemmisíteniük. Kizárólag a levegő-föld lövészetet gyakorolják, éles lőszereket nem visznek magukkal, csak szimulálják a lézerbomba alkalmazását, a gépágyú használatát és a földi célok elleni Maverick rakéta indítását. A találatok kiértékelése leszállás után, számítógépen történik.

A JTAC-ek pedig közvetlen rádiókapcsolatban vannak a légicsapásmérőkkel, a feladatuk – nagyon leegyszerűsítve –, hogy rávezessék a gépeket a célokra. Ugyanakkor figyelembe kell venniük a korlátozó tényezőket is, például, hogy ne küldjék be a saját gépeiket a saját tüzérségük tüzébe. Törekedniük kell az úgynevezett járulékos veszteségek − a cél környezetében történő pusztulás – minimalizálására is, amit például a támadási irányok helyes megválasztásával lehet elérni. A JTAC-ek tevékenységének eredményességét egy-egy feladat végrehajtása után a kint lévő oktatóik értékelik.

A gyakorlat mind a hajózók, mind a JTAC-ek számára kiváló lehetőséget nyújt a V4-ek EU-harccsoportjába tavaly felajánlott közvetlen légi támogatási képesség fejlesztésére.

1596014795

Fotó: a szerző archív felvételei