Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihajózták az első vegyifegyver-rakományt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 8. 14:21

Elindult hajón Szíriából az első rakomány veszélyes vegyi anyag, amelyet azért szállítanak el a polgárháború sújtotta országból, hogy ne lehessen vegyi fegyver gyártására felhasználni – jelentette be január 7-én, kedden az illetékes nemzetközi ellenőrző szervezet.

A rakomány két helyről érkezett Latakia kikötőjébe, ahol ellenőrizték és egy dán hajóra tették át. A hajót kínai, dán, norvég és szíriai hadihajók kísérik. A teherhajó egyelőre a közelben marad nemzetközi vizeken arra várva, hogy újabb vegyszerrakomány érkezzen a kikötőbe – közölte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

„Ezzel megkezdődött a vegyi anyagok elszállításának folyamata a Szíriai Arab Köztársaságból egy a területén kívül lévő helyre azzal a céllal, hogy megsemmisítsék. A tengeri biztonságot a Dánia, Kína, Oroszország és Norvégia által küldött hajók garantálják" – írta közleményében Sigrid Kaag holland diplomata, akit a megsemmisítési folyamat irányításával bíztak meg.

Az OPCW nem közölte, hogy a dán hajóra került vegyi anyagok között mekkora arányban vannak a „legkritikusabbnak" tekintett szerek, köztük 20 tonna mustárgáz, csak annyit árult el, hogy ezeknek az anyagoknak az elszállítása elsőbbséget élvez.

Szíria tavaly júniusban egyezett bele, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit, valamint a gyártásukhoz szükséges alapanyagokat és eszközöket. A legmérgezőbb anyagok elszállítására a 2013. december 31-i határidőt szabták meg, de ennek betartását a háború, a rossz idő, a bürokrácia és műszaki okok megakadályozták. A vegyszerek biztonságos becsomagolása és Latakiába szállítása a szíriai kormány feladata.