Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kissinger: Irán atomháborút robbanthat ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 25. 17:10

A közeli jövőben a világnak ismét szembe kell néznie a nukleáris háború veszélyével, ami annak köszönhető, hogy nem fékezte meg időben Iránt – vélte Henry Kissinger. Az új amerikai külügyminiszter-jelölt John Kerry ugyanakkor leszögezte: mindent elkövetnek az irániak megállítása érdekében.

A világ egyik legbölcsebb külpolitikai guruja, a 89 éves, Nobel békedíjas Henry Kissinger a davosi fórumon a közel-keleti helyzetet elemezve rámutatott: az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai immár 15 éve szajkózzák, hogy elfogadhatatlan az irániak nukleáris fegyverkezése, s ennek ellenére közel a pillanat, amikor bevethető atomfegyverük lesz. Ezzel azonban egy olyan atomfegyverkezési versenyt indíthatnak el a térségben, amelynek következményeként a nukleáris fegyverzet olyan hétköznapivá válik, mind ma a hagyományos. Így viszont jelentősen megnő egy olyan atomháború veszélye, ami fordulópontot jelenthet az emberiség történelmében – hangsúlyozta Kissinger.

Ráadásul a volt amerikai külügyminiszter szerint ezzel a krízissel nem a távoli, hanem a közeli jövőben kell szembe néznünk. Vagyis a világnak néhány éven belül reagálni kell annak a következményeire, hogy évtizedeken át nem reagált az iráni fejleményekre.

Kissinger szerint az egyoldalú izraeli beavatkozás csak az utolsó kétségbeesett lépés lehet az irániak megállítására, de reménykedik abban, hogy ezt tárgyalások útján is el lehet érni.

A tárgyalások zsákutcába jutásával marad a katonai erő alkalmazása, de ennek lehetőségét az izraeliek elvesztik, mivel az irániak az atomfegyverzetet áthelyezik földalatti támaszpontokra.

A Hillary Clintont az amerikai külügyi tárca élén váltó John Kerry szenátor, az általa eddig vezetett szenátusi külügyi bizottsági meghallgatáson ennek ellenére a tárgyalások és a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. Ugyanakkor nem hagyott kétséget afelől: Washington mindent megtesz az iráni atomfegyverprogram leállítása érdekében. Emellett figyelmeztetett arra is: vészesen fogy az idő egy olyan megállapodásra az irániakkal, ami teljesíthető is lenne. A szakemberek szerint az iráni atomprogram előrehaladásával ugyanis elfogynak a teheráni motivációk is annak leállítására.