Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiújultak a harcok Jarmúk palesztin menekülttáborban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 27. 13:49

Heves harcok dúltak december 26-án, szerdára virradó éjjel a Damaszkusz déli peremén lévő Jarmúk palesztin menekülttáborban felkelők és a kormánypárti „népi bizottságok” fegyveresei között – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet szerint robbanásokat és automata fegyverek ropogását lehetett hallani egészen hajnalig. „A múlt héten kötött egyezményt, amelynek értelmében minden fegyveres kivonul a táborból, nem koronázta siker, harcok voltak a tábor körül, és több embert megöltek odabent elrejtőzött lövészek" – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke.

„Attól félek, hogy a tábor a szíriai konfliktus csataterévé válik, ami tömeges menekülést idéz elő, és sok halottal jár, hiszen igen zsúfolt helyről van szó" – tette hozzá.

A központ legfrissebb adatai szerint országszerte eddig 45 048 halálos áldozata van a 21 hónapja tartó erőszaknak, köztük legalább 31 544 civil.

A rezsimhez közel álló, al-Vatan című lap szerint a táborban „a harcok azután újultak ki, hogy visszatértek oda a fegyveresek, akik egy rövid időre kivonultak, s emiatt hagyták el az emberek a tábort".

Omrán ez-Zohbi tájékoztatási miniszter vasárnap azt bizonygatta, hogy a hadsereg nem avatkozott be Jarmúkban. Sajtóértekezletén arra is felszólított, hogy a palesztinokat tartsák távol a szíriai válságtól. Mintegy 100-150 ezren menekültek el Jarmúkból az elmúlt hét folyamán.

Az Iráni Iszlám Köztársaság támogatja a szíriai népet és kormányt „a nyugatiak, különösen az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei összeesküvésével szemben" – jelentette ki Hoszein Amír Abdolláhján iráni külügyminiszter-helyettes, amikor fogadta Szíria újonnan kinevezett teheráni nagykövetét, Adnán Mahmúdot. Azok, akik pénzügyi és katonai támogatást nyújtanak a lázadóknak, felelősek a szíriaiak gyilkolásáért, az ország infrastruktúrájának rombolásáért és a térség destabilizálódásáért – idézte a miniszterhelyettes szavait az iráni Press TV.

Címkéklövész