Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgép robbant egy amerikai támaszpontnál Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 27. 15:18

Öngyilkos merénylő robbantott december 26-án, szerdán egy afganisztáni amerikai támaszpont bejáratánál, megölve magát és három afgánt. A támadást a tálibok magukra vállalták.

A kelet-afganisztáni Hoszt tartomány Camp Chapman támaszpontján a merénylő járművével a bejárathoz hajtott és működésbe hozta a pokolgépet, amely megölte az őrt és további két civilt, valamint megsebesített még legalább hat személyt.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő e-mailben tudatta, hogy a merénylet az amerikaiakat őrző vagy kiszolgáló afganisztáni rendőrök ellen irányult.

A NATO több mint 100 ezer főnyi katonasággal rendelkezik Afganisztánban, közülük 66 ezer amerikai. A harci műveleteket fokozatosan átveszi az afganisztáni hadsereg, a 2014-re ígért szinte teljes kivonulás előkészületeként.

Afganisztánban 2012-ben hatvan merényletet követtek el a külföldi katonaság és polgári személyek ellen, csaknem háromszor annyit, mint egy évvel korábban. Idén a kormányerők több mint 50 afganisztáni tagja vesztette életét afganisztániak által elkövetett merényletekben.

CímkékAfganisztán