Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiűzték a Boko Haram fegyvereseit egy nigériai szövetségi államból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 17. 17:23

Kiűzték a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezetet Nigéria Yobe szövetségi államából – közölte a nigériai hadsereg március 16-án, hétfőn.

A győzelmet azután jelentették be, hogy elfoglalták Goniri városát. „Ez volt a terroristák utolsó támaszpontja Yobe államban" – közölte Chris Olukolade katonai szóvivő a Twitter oldalán.

A hat éve tartó harcok az iszlamista hadjárat központjának számító Adamawa, Borno és Yobe szövetségi államokat sújtották leginkább. Mintegy 13 ezer ember vesztette életét, és több mint 1,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

2013-ban Jonathan Goodluck nigériai elnök szükségállapotot rendelt el a három államban, aminek köszönhetően a hadsereg kiszorította a dzsihadistákat a nagyobb településekből. A felkelést ennek ellenére nem sikerült leverni, és a Boko Haram folytatta a támadásait a civil célpontok ellen, újra elfoglalta a három állam több települését.

A nigériai kormány tehetetlenségén felbátorodva a Boko Haram a környékbeli országokban is terjeszkedésbe kezdett.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.

A múlt hét hétfőn a csádi hadsereg nagyszabású hadműveletről számolt be, s korábban szemtanúk jelentései szerint több száz katonai jármű hatolt be Nigéria észak-keleti területére.

Ugyanezen a héten a nigériai hadsereg bejelentette, hogy Adamawa szövetségi államot felszabadították.

Goodluck elnök egy múlt heti rádióinterjúban megígérte, hogy Adamawa és Yobe szövetségi államot napokon, míg Bornót három héten belül felszabadítják.

A nigériai elnökválasztást többhetes halasztás után március 28-ra tűzték ki.