Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kadétok a jövő védelmi képességének zálogai

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2015. március 17. 18:26

Az ifjúság hazafias és a honvédelem értékeire való nevelése hazai koncepciójának kidolgozása céljából, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály delegációja − dr. Töll László ezredes, főosztályvezető vezetésével − négynapos tanulmányutat tett az Egyesült Királyságban. Az út célja a több mint 150 éves múltra visszatekintő brit kadétrendszer megismerése, hazai adaptálhatóságának vizsgálata, valamint a szakmai tapasztalatcsere volt.

1595989809

Az út során alkalom nyílt a brit kadétrendszer vertikális (azaz a Védelmi Minisztériumtól a helyi szintig terjedő), valamint horizontális (a három haderőnem külön kadétrendszerei, plusz az iskolai alapú, haderőnemeket kombináló változat) megismerésére, illetve minden szinten a megfelelő szakemberekkel való eszmecserére. A nyílt és szívélyes vendéglátásnak köszönhetően nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten is sikerült megismerni a rendszer előnyeit és problémáit is.

A delegáció – többek között – megtekintette egy iskolában, illetve egy területi alapon szerveződő kadétklub foglalkozását, ahol felnőtt önkéntesek, valamint idősebb kadétok vezetése alatt alaki fogásokat, továbbá a haderőnél rendszeresített fegyver civil változatának kezelését gyakorolták az önkéntes kadétok. Emellett előadást is hallgattak annak a brit ezrednek a történetéről, amely „patronálja" őket.

1595989810

A látogatás a Védelmi Minisztérium a területtel foglalkozó szakembereinél, valamint a légi és tengerész kadétok központjában, illetve a szárazföldi kadétokkal foglalkozó felnőttek felkészítését végző nagy múltú iskolában megadta a szükséges perspektívát a program egészére vonatkozóan.

Az európai országok közül Nagy-Britannia volt az első, amely – felismerve mind a haderő, mind a társadalom igényét erre az együttműködési formára – a haditengerészet területén 1854-től, a szárazföldi haderőnél pedig 1860-tól lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődő fiatalok önkéntes alapon, 10, illetve 12 éves kortól gyakorlati bepillantást nyerhessenek a katonaéletbe. Olyan ifjúsági szervezetekhez való csatlakozással, amely leképezi az adott haderőnem értékeit, elvárásait és tevékenységét, ugyanakkor nem része annak, így a szolgálattal együtt járó kötelezettségeknek nem teszi ki a fiatalokat.

Lényegében a mai napig ennek az elvnek a mentén szerveződik a kadétok élete: öltözetükben, alakiságban, pályára orientáló tevékenységekben − például túrázás, lövészet − kipróbálhatják, nekik való-e a katonaélet. Ugyanakkor, ennek a tevékenységnek jellemformáló hatása van, ami a tanulók felelős gondolkodásában és viselkedésében megmutatkozik akkor is, ha a kadét a későbbiekben sem az aktív, sem pedig a tartalékos állományhoz nem csatlakozik.

1595989810

A rendszer működésének harmadik, nagyon fontos hozadéka, hogy azokon a területeken, ahol a haderő (már) nincsen jelen alakulataival, hidat biztosít a civil társadalom felé, akár a részt vevők családjain, akár nyilvános, kadétegyenruhás megjelenéseken keresztül.

Összességében: bár a védelmi költségvetésből viszonylag jelentősen részesedik a több mint százezer kadét és a velük foglalkozó több mint negyvenezer felnőtt önkéntes (akiknek egy része katona, egy része elkötelezett civil), kimutatható, hogy a kadétok jobb iskolai teljesítménye, a bűnözéstől és extremizmusoktól való távolmaradása, jobb egészségi állapota, valamint felelős állampolgárként élt későbbi élete minden, a programra fordított egy font után öt font megtakarítást jelent a közösség számára. A különböző hátterű fiatalok közös élményei pedig jelentős társadalmi integrációs funkciót is betöltenek.

A fentieket már más nemzetek is felismerték, így a programnak vannak követői Európában, elsősorban a balti országokban.

1595989810

A delegáció egyetértett abban, hogy Magyarországon is szükség van a brit tapasztalatok hasznosítására, hiszen a problémáink − például a csökkent létszámú, a civilektől némileg eltávolodott, professzionalizálódott haderő, a fiatalok állampolgári elkötelezettségének gyengülése, az integrációs igények, a haderő utánpótlási gondjai − hasonlóak a brit társadaloméhoz, ezért az ott már több mint egy évszázada működő modell hazai adaptálása sikerrel kecsegtet, amely túlmutat a haderő érdekein és az egész társadalomra jótékony hatással lehet.

1595989810

Fotók: Szabó Zoltán alezredes és a szerző