Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivizsgálják a hadsereg eddigi szerepét Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 16. 20:58

Vizsgálat indult Egyiptomban október 15-én, hétfőn annak felderítésére, milyen felelősséggel bírnak az országot 2011 februárja és 2012 júniusa között irányító katonai vezetők az akkori tüntetések elleni erőszakos fellépésért.

Az észak-afrikai országot Hoszni Mubarak volt államfő lemondásától Mohamed Murszi jelenlegi elnök hivatalba lépéséig irányította a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa, és ez idő alatt legalább 120 ember halt meg az összetűzésekkel végződött tüntetéseken. A megmozdulások résztvevői egyebek között azért bírálták az átmeneti vezetést, hogy nem jól vezetik az országot, miközben be akarják betonozni magukat a hatalomba. Csak tavaly októberben 26 kopt keresztény tüntető halt meg egy tiltakozó akció során.
Az egyiptomi lakosság több mint száz panaszos beadványt intézett a bíróságokhoz a tüntetők elleni fellépésekkel kapcsolatban.

A most bejelentett eljárás példa nélküli Egyiptomban, ahol a befolyásos hadsereg ügyeit polgári vizsgálatnak még soha nem vetették alá.

Az áldozatok ügyvédei emiatt kétlik is, hogy a vizsgálatot fennakadások nélkül sikerül lefolytatni. Már azt is kétségesnek tartják, hogy be lehet-e rendelni az érintett személyeket kihallgatásra.

Távozása előtt ugyanis a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa még hozott egy olyan rendeletet, amely megvédi tagjait a civil eljárásoktól, abban az esetben is, ha már elhagyták hivatalukat.

Murszi elnök mindazonáltal ígéretet tett az áldozatok családjainak arra, hogy az igazságszolgáltatás utoléri a felelősöket.

Hivatalba lépését követően az új államfő nyugdíjazta is a legfelsőbb katonai tanács vezetőjét (korábbi védelmi minisztert), Huszein Tantávit, valamint a hadsereg vezérkari főnökét, Szami Anant.

Az azonban az ügyvédek kételyeit csak fokozza, hogy ezzel egy időben a legmagasabb állami díjjal tüntette ki ugyanezeket az embereket, és azóta is tanácsadóként alkalmazza őket.

A Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának tagjai mindeddig nem reagáltak a tüntetők meggyilkolásával kapcsolatban megfogalmazott vádakra. Más katonai tisztviselők viszont általában azt hangoztatták, hogy a hadsereg csak akkor lépett fel, amikor a tüntetők megtámadták a rendfenntartókat.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet a közelmúltban közzétett jelentésében szükségesnek tartotta, hogy az egyiptomi vezetés teljes és pártatlan vizsgálatot végezzen az átmeneti időszakban a hadsereg és a rendőrség által elkövetett visszaélések feltárására.
„Ha Egyiptom több évtized visszaélései után tiszta lappal szeretne indulni, a hadsereg nem maradhat a jog hatókörén kívül" – fogalmazott a nemzetközi szervezet.

A hétfőn bejelentett vizsgálatot Tarvat Hamad bíró vezeti. A vizsgált beadványok elsősorban Tantávi és Anan tevékenysége miatt intéznek panaszt a polgári igazságszolgáltatáshoz.