Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koedukált izraeli egység vert vissza egy támadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 25. 14:20

Izrael első koedukált harci egysége verte vissza szeptember 21-én, pénteken az Egyiptomból, a Sínai-félszigetről kiinduló határ menti támadást, pedig a zászlóalj működését megalakulása óta kételyek övezték, és még viccek céltáblája is volt.

A 2000-ben kialakított, „Karakál" (sivatagi hiúz) nevű kommandós zászlóalj volt az első, amelyben nemcsak fiúk, hanem önként harci feladatra jelentkező lányok is szolgálhatnak. A jordániai és az egyiptomi határt őrző Karakálban jelenleg 60 százalékban lányok vannak, s eddig kevésbé veszélyes tevékenységet folytattak, mivel mindkét országgal békeszerződés van érvényben. Elsősorban a kábítószer-csempészet megakadályozásával foglalkoztak, de kiképezték őket fegyveres harci feladatokra is.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök másfél évvel ezelőtti bukása óta az egyiptomi határszakaszon számos határincidens történt, amelyek a zászlóaljat új kihívások elé állították. Múlt pénteken tűzharcban lelőttek három határsértőt, egy izraeli katona életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. A behatoló fegyveres támadók egyikét egy katonalány lőtte le, aki a Jediót Ahronót című lapnak így nyilatkozott: „Világos volt, hogy életveszélyben vagyunk. Az egyik terrorista a szemem láttára robbant fel."

A koedukált egység sikerét külön kiemelte Benjámin Netanjahu kormányfő a heti szokásos vasárnapi kormányülésen, Benni Ganc altábornagy, vezérkari főnök pedig a helyszínre utazott, hogy személyesen gratuláljon.

Izrael 240 kilométer hosszú kerítéssel próbálja megakadályozni a behatolást az egyiptomi-izraeli határon keresztül. A biztonsági zár kialakítása a végéhez közeledik, de az incidens helyszínéig még nem ért el a kerítés.