Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkészülés csúcspontja

Szöveg: Hodoniczki Mátyás százados, Búz Csaba hadnagy |  2012. szeptember 25. 15:31

Először dolgozott együtt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított MH ZHCS (Zászlóalj Harccsoport) teljes személyi állománya azon a 72 órás harcászati gyakorlaton, amelyet Hódmezővásárhely térségében tartottak szeptember közepén.

1595942130

A gyakorlat célja az volt, hogy összehangolják a zászlóalj és a kiegészítő modulelemek tevékenységét. A harcvezető központot biztosító erők, valamint az előretolt alegységek a Sándorfalva közelében található lő- és gyakorlótéren foglalták el körleteiket. A második és harmadik lövészszázad katonái itt különböző feladatokra, valamint a lövészetekre készültek fel.

A légvédelmi szakasz a „Meteor" automatikus irányítású célrepülőgépek segítségével végzett célfelderítést. A kecskeméti repülőbázisról érkező JAS-39 Gripen vadászgép részvételével a szárazföldi csapatok az E-CAS (Emergency Close Air Support) légi támogatás igénylését, valamint az ellenséges légi eszközök támadása esetén alkalmazandó reagálást is gyakorolták.

1595942130

A „harcvonal" mögötti területen maradt erők ezalatt járőrözési és biztosítási feladatokat gyakoroltak, míg a három napig folyamatosan üzemeltetett ellenőrző-áteresztő ponton a bázisra érkező személyeket és gépjárműveket ellenőrizték.

A gyakorlat zárónapján a kitelepült lövészszázad az MH ZHCS parancsnoka által közvetlenül irányított támadási feladatban vett részt.

Fotó: Búz Csaba hadnagy