Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utolsó simítások a mali nemzetközi katonai beavatkozás feltételein

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 25. 16:38

A mali kormány és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECIWAS) az utolsó simításokat végezte szeptember 24-én, hétfőn a mali nemzetközi katonai beavatkozás feltételeinek kidolgozásán. A mali katonák „a nemzetközi erő támogatásával” foglalnák vissza az afrikai ország északi részét a fegyveres iszlamistáktól.

Bamako ezzel párhuzamosan hétfőn kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy hozzon határozatot a katonai beavatkozás engedélyezéséről – jelentette be az ENSZ-ben Laurent Fabius francia külügyminiszter. A kérést Dioncounda Traoré mali elnök és Modibo Diarra sejk kormányfő levélben küldte el Ban Ki Mun főtitkárnak – tette hozzá Fabius.

A Mali és az ECOWAS közötti megállapodás szerint a beavatkozást „tevőlegesen támogatja – különösen a levegőből – Nigéria, Franciaország és a nemzetközi közösség más országai, amelyeknek vannak légi eszközei".

„A megállapodás kidolgozását az utóbbi napokban felgyorsítottuk, hogy szeptember 26-ára – amikor azt bemutatjuk az ENSZ-ben – minden egyértelmű legyen" – közölte a mali elnöki hivatalból egy meg nem nevezett forrás.

Franciaország, amely már hónapokkal ezelőtt megígérte, hogy logisztikai támogatást nyújt a katonai beavatkozáshoz, üdvözölte a megállapodás létrejöttét, mert az tartalmazza az BT által kért részletes feltételrendszert.

Fabius ezúttal is kijelentette, hogy országa „nem lesz ott az első vonalban" az iszlamisták elleni hadműveletben, francia szárazföldi erők semmiképp nem vesznek részt a beavatkozásban. „De ha meg kell könnyíteni a dolgokat, akkor ezt megtesszük" – fűzte hozzá.

A mali katonai beavatkozást több ország ellenzi Nyugat-Afrikában, például Szenegál, Mauritánia, Ghána, és csak kevés hajlandó részt venni benne: Elefántcsontpart, Nigéria, Burkina Faso.