Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórházra mért csapást a szaúdiak vezette koalíció?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 12. 15:47

A lázadók állítása szerint légicsapást mért egy kórházra Jemenben a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség, a nemzetközileg elismert jemeni kormány azonban vitatta ezt a jelentést.

A húszi lázadók által működtetett Saba hírügynökség január 11-én, hétfőn számolt be arról, hogy a közép-jemeni Bajda tartomány Szvadi nevű településén találat ért egy kórházat, és az egészségügyi létesítmény romba dőlt a támadás következtében.

A déli Áden kikötővárosban székelő nemzetközileg elismert jemeni kormány egyik tisztviselője ezzel kapcsolatban viszont azt mondta, hogy az épületet a húszik katonai célokra használták, ezért mértek rá csapást. A szaúdi koalíció által támogatott kormányzat szerint az épületben károk keletkeztek, de nem dőlt össze, a felkelő fegyveresek közül többen meghaltak az akcióban.

Az előző nap az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is arról számolt be, hogy rakétával eltalálták az egyik klinikáját a húszi felkelők erősségeként számon tartott Szaada tartományban. A nemzetközi segélyszervezet közlése szerint nem tisztázott, ki mérte a négy ember halálát okozó csapást, ahogy az sem, hogy a rakétát egy harci repülőgépről vagy a földről lőtték ki a létesítményre.

Ez volt a harmadik eset az utóbbi kilenc hónapban, hogy a konfliktusövezetekben egészségügyi ellátást szolgáló MSF egy kórházát támadás érte a polgárháború sújtotta Jemenben, de más országokból is érkeztek már jelentések, legutóbb Szíriából múlt hét végén.

Az utóbbi időben a nemzetközi szervezet létesítményeit ért egyik legsúlyosabb támadás Afganisztánban történt tavaly, amikor az amerikai hadsereg egyik harci helikoptere október 3-án több emberi és műszaki hibából kifolyólag légicsapást mért az észak-afganisztáni Kunduzban az MSF egyik kórházára. A támadásban harmincan életüket vesztették, a kórház teljesen kiégett.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a júliusban visszafoglalt Ádenben működő Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette kormánnyal.

A harci cselekmények következtében eddig mintegy hatezren haltak meg, közülük 2800-an civilek voltak; csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát.