Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel 300 ezren menekültek el a belharcok miatt az iraki el-Anbár tartományból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 13. 11:45

Közel 300 ezren menekültek el eddig a több mint egy hónapja tartó belharcok miatt a nyugat-iraki el-Anbár tartományból – vált ismertté az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb jelentéséből.

A dokumentum szerint Irakban a 2006 és 2008 között dúló felekezeti háború óta nem volt ilyen magas az otthonukat elhagyni kényszerülők száma. A biztonsági erők és a rendőrök december vége óta próbálják visszaszerezni az ellenőrzést a szunnita többségű, Szíriával határos tartomány felett az azt elfoglaló fegyveresektől, egyebek közt az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet harcosaitól.

„Az utóbbi hat hét során közel 300 ezer iraki állampolgár, összesen mintegy 50 ezer család kényszerült biztonsági okokból lakóhelye elhagyására Ramádi és Fallúdzsa környékén" – olvasható az UNHCR által kiadott keddi sajtóközleményben.

Az iszlamista lázadók december végén fészkelték be magukat a tartomány székhelyére, Ramádiba és az attól keletre fekvő Fallúdzsába, kihasználva a biztonsági erők és helyi szunnita törzsi fegyveresek közti összecsapások nyomán kialakult káoszt.

A jelentés szerint a menekültek többsége az el-Anbárhoz közeli területekre igyekezett, de sokan, közel 60 ezren az ország távolabbi térségeiben kerestek menedéket.

Az ILIÁ fegyveresei bevezették az iszlám jogot az általuk ellenőrzött területeken. Egy helyi lakos korábban elmondta, hogy a felkelők szigorú szabályokat írtak elő néhány kerületben. Például megtiltották a nőknek, hogy piacra járjanak, a férfiaknak pedig azt, hogy nyugati ruhákat hordjanak, és levágják a szakállukat.

Irakban az újabb 300 ezer menekülteket leszámítva összesen 1,1 millió ember nem tudott egyelőre hazatérni otthonába, miután korábban lakóhelye elhagyására kényszerült az országban tomboló felekezeti erőszak miatt.