Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel hetvenezren vesztették életüket Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 14. 8:47

A szíriai harcokban az év eleje óta 9 ezernél is több ember vesztette életét, ezzel összesen csaknem 70 ezerre emelkedett a polgárháború eddigi halálos áldozatainak száma – közölte február 12-én, kedden New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik ülésén Navi Pillay, a világszervezet emberi jogi főbiztosa.

A tisztségviselő már január 2-án meghökkentette a világ közvéleményét azzal, hogy bejelentette: az akkori adatok szerint már legalább 60 ezer halálos áldozata volt a Szíriában 22 hónapja zajló konfliktusnak. Ez jóval több volt, mint a rendszer ellen küzdő aktivisták addigi 45 ezres becslése. A világszervezet emberi jogi főbiztosa által felkért szakértők azt megelőzően öt hónapon keresztül hét különböző forrás adatait vetették össze, beleértve a damaszkuszi kormány által közölteket is, és így jutottak a 2011. március 15-től 2012. november 30-ig számított – „döbbenetesnek" minősített – 59 648 fős listához.

Pillay mostani bejelentése még sokkolóbb: eszerint a halálos áldozatok összesített száma valószínűleg már megközelíti a 70 ezret, mivel – mint a főbiztos tudni véli – az év eleje óta több mint 9 ezer ember lelte halálát a fegyveres harcokban.

Pillay élesen bírálta az ENSZ BT-t, amiért képtelen volt véget vetni a vérontásnak. Az AP amerikai hírügynökség ezzel kapcsolatosan emlékeztet arra, hogy a testület mindvégig megosztott volt a szíriai konfliktus rendezési lehetőségeit illetően. Míg az Egyesült Államok és európai szövetségesei fokozni akarták a nyomást Bassár el-Aszad elnökre a harcok beszüntetése érdekében, Oroszország és Kína az ENSZ BT három, nyugati ihletésű határozatát is megvétózta.