Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös gyakorlatot tartott a szlovák hadsereg és a rendőrség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 31. 15:27

Az Európára nehezedő migrációs nyomásra való felkészülésként közös gyakorlatot tartott a szlovák hadsereg és a rendőrség Nyitrán – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség július 30-án, csütörtökön.

A háromnapos gyakorlaton, amely csütörtökön ért véget, több mint kétszázötvenen – katonák, rendőrök, tűzoltók és különböző mentőalakulatok, illetve a vöröskereszt tagjai – vettek részt.
A gyakorlatra Martin Glvác szlovák védelmi miniszter kezdeményezésére került sor, annak célja a szaktárca szerint az volt, hogy felmérje a fegyveres testületek és a mentőalakulatok különböző egységeinek együttműködési hatékonyságát az illegális bevándorlás fokozódásából adódó „nem katonai jellegű fenyegetésre".

A gyakorlat az ideiglenesen „fiktív menekülttáborrá" átalakított egyik nyitrai kaszárnyában és annak környékén zajlott. A háromnapos művelet során a részt vevő katonák és rendőrök határőrzési feladatok végrehajtását, továbbá az illegális bevándorlók elfogását és elkülönítését gyakorolták.

Peter Gajdos, a szlovák hadsereg vezérkarifőnök-helyettese kijelentette: a gyakorlat lehetőséget adott arra, hogy az illegális migráció problémájával összefüggő olyan műveleteket hajtsanak végre, amelyek eddig nem tartoztak a hadsereg hétköznapi tevékenységéhez. „A helyzet rendkívüli, mivel feltételezhető, hogy a migránsok egy része a jövőben Szlovákia területét is megcélozza, és nem szabad, hogy mindez felkészületlenül érjen bennünket" – jegyezte meg Gajdos.