Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen gyakorlatoztak a Visegrádi Négyek

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Tomori Pál honvéd tisztjelölt és a Cseh Védelmi Minisztérium |  2019. október 13. 7:20

Több helyszínen megrendezett nemzetközi gyakorlaton vettek részt a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái, valamint az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei szeptember 30. és október 11. között Csehországban.

1596070240

A Czech Lion 2019 fedőnevű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton cseh, lengyel, magyar és szlovák részről összesen közel ezer katona hajtott végre feladatokat. A kiképzési rendezvény a cseh szárazföldi haderőnem legnagyobb idei nemzetközi gyakorlata, amelynek jelentőségét az is emeli, hogy idén júliustól Csehország látja el a Visegrádi Négyek elnöki tisztjét.

1596070240

A Hranice és Přáslavice helyőrségekben, a brno-i Szimulációs és Kiképző Technológiai Központban, valamint a libavái katonai körzetben végrehajtott gyakorlat során az MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH Ludovika Zászlóalj katnái és honvéd tisztjelöltjei két héten keresztül irányítottaák a cseh 7. Dandár Harccsoport 876. Lövészzászlóalját. A mintegy hatvan fős magyar kontingens elsősorban a tatai dandár 1. Lövészzászlóaljának katonáiból állt, de részt vettek benne az alakulat más alegységei, elemei a dandártörzs, a 101. Tüzérosztály, a Logisztikai Zászlóalj és az Egészségügyi Központ – is.

Dr. Fekets Zoltán alezredes, az 1. Lövészzászlóalj parancsnoka a gyakorlatot értékelve kiemelte, hogy a külföldi kollégákkal zökkenőmentes volt az együttműködés. „A közép-európai régió, különösen pedig a Visegrádi Négyek országai közötti együttműködés évszázadokra nyúlik vissza, így ezen a gyakorlaton is nagyon hamar megtaláltuk a közös nevezőt a cseh, lengyel és szlovák kollégákkal" – mondta.

1596070240

A negyedéves honvéd tisztjelöltek a gyakorlaton elsősorban a törzsmunkával ismerkedtek meg; a különböző részlegek munkájába bekapcsolódva a tatai katonák mellett vettek részt a feladatokban, így a közös feladatvégrehajtás során a leendő tisztek tapasztalt kollégáktól leshették el a szakmai fogásokat.

Kádár Máté honvéd tisztjelölt számára a cseh OTTIS harcvezető programmal való megismerkedés jelentette az egyik újdonságot.  Mészáros Levente honvéd tisztjelölt azt emelte ki, hogy bár a tanulmányaik során korábban már volt lehetőségük nemzetközi környezetben tapasztalatot szerezni, a V4 országok katonáival most először működtek együtt, Tomori Pál honvéd tisztjelölt pedig a közös munka során a tatai katonák részéről tapasztalt elhivatottságot emelte ki. A hallgatók számára különösen fontos volt, hogy negyedévesként olyan katonákkal dolgozhattak együtt, akik jövőre többüknek leendő kollégáik, parancsnokaik lesznek.

1596070241