Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurd ellenőrzés alatt Tell-Abjad

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 17. 8:05

Teljesen ellenőrzésük alá vonták a török határnál fekvő Tell-Abjad városát hétfőn a legerősebb szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) katonái, jelentős vereséget mérve az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének haderejére. 

„Most már teljesen az ellenőrzésünk alatt áll" – közölte Redur Xelil, a YPG szóvivője az éjjel, a gyors előretörést hozó június 15-i, hétfői kurd offenzívát követően, amelyet légicsapásokkal támogatott az amerikai hadsereg.

Tell-Abjad stratégiai jelentőségét az adja, hogy az IÁ által ellenőrzött két török határ menti város közül ez fekszik közelebb, mintegy 80 kilométerre Rakkához, amely a dzsihadista terrorszervezet által kikiáltott „kalifátus" de facto fővárosa. Továbbá ez az a város, amelyen keresztül folyamatosan külföldi harcosok érkeztek Törökországból, s ahol a szélsőségesek illegális fegyver- és olajkereskedelmet bonyolítottak le Törökországgal.

A fontos katonai sikert hétfőn este megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú emigráns szervezet. Közlése szerint az amerikai harci gépek egyebek között csapást mértek az Iszlám Állam harcosainak egy dél felé menekülő, mintegy 40 fős csoportjára is.

A török állami televízió közlése szerint a kurdok és az IÁ-fegyveresek közti harcok nyomán mintegy háromezren, többségükben nők és gyermekek menekültek át Tell-Abjadból a törökországi Akcakale határátkelő városba.