Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurd lázadók állásait támadta a török légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 7. 11:58

Feltételezett kurd lázadók állásait támadták a török légierő vadászgépei és harci helikopterei szeptember 5-én, szerda este Törökország délkeleti részén.

A Szíriával és Irakkal határos térségben Cobra fedőnéven mintegy kétezer katonai bevetésével indított a hadsereg nagyobb szárazföldi, illetve légi műveletet, hogy kifüstölje a Kato-hegységben bujkáló gerillákat – közölték névtelenül nyilatkozó biztonsági források, amelyek úgy tudják, hogy mintegy 10 darab F–16-os vadászgép támogatja a szárazföldi csapatokat.

A betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet harcosai pár napja a biztonsági erők tíz tagját ölték meg a délkeleti Sirnak tartományban. Az utóbbi hónapokban intenzívebbé váltak a harcok a török hadsereg és a lázadó kurdok között, ami egyes török tisztségviselők és elemzők szerint a szíriai polgárháborúval függ össze.

A Kurdisztáni Munkáspárt 1984 óta harcol egy önálló kurd állam létrehozásának céljával. A fegyveres konfliktus eddig már több mint 40 ezer ember halálát okozta.

Egyes török tisztségviselők úgy vélik, hogy a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorista szervezetként számon tartott PKK közvetlen támogatást kap Bassár el-Aszad szíriai elnöktől és a Szíriában élő kurd csoportoktól.