Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híres vendég a helikopterbázison

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. szeptember 7. 10:47

Híres vendég járt szeptember 6-án, csütörtökön az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A helikopterek atyjaként tisztelt Igor Sikorsky fia, Sergei Sikorsky látogatott el az alakulathoz.

1595941225
Sergei Sikorsky  a felesége, Elena Sikorsky, valamint Joe Gigantelly, a Sikorsky Aircraft Corporation európai értékesítési elnökhelyettese és Edward Nakas európai értékesítési igazgató társaságában, európai körútjuk részeként, az egyik magyar repülési szaklap meghívására érkezett Magyarországra.

A vendégeket szállító két Cessna típusú repülőgép csütörtökön, a délelőtti órákban szállt le a szolnoki bázis betonján. A gépekből kilépőket az alakulat parancsnoksága nevében Kiss Róbert mérnök ezredes, törzsfőnök és Stumpf Péter százados, a harcihelikopter-zászlóalj repülésbiztonsági tisztje fogadta.

A program statikus bemutatóval kezdődött, amely során a vendégek megtekintették az alakulat egyik Mi–24-es és Mi–8-as helikopterét, valamit Jak–52-es kiképző repülőgépét. A látogatás dinamikus bemutatóval folytatódott: a bázison jelenleg zajló, Logical Decision 2012 elnevezésű gyakorlaton részt vevő magyar−szlovén−macedón helikopterkötelék húzott el a vendégek feje fölött.

A látogatók hosszan időztek a szolnoki repüléstörténeti múzeumban, ahol Lente Zoltán százados kalauzolta őket. Az „oldtimerek" természetesen rengeteg régi élmény felelevenítését tették lehetővé. Sergei Sikorsky – aki még személyesen találkozott többek között Charles Lindbergh-gel, Willy Messerschmitt-tel és Adolf Gallanddal – elmondta: nagy tisztelője a néhai szovjet technikának.

1595941225
Azonban akkor lepődött csak meg igazán, amikor egy korábban tulajdonában is lévő és fiatalon sokat repült géptípus, a ME–108-as egy kifogástalan állapotban megőrzött példányát mutatták meg neki. Egészen elérzékenyült, amikor belülről is szemügyre vette a „régi ismerőst".

Lamos Imre dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka az elfogyasztott közös ebédet követően ajándékcsomagokkal kedveskedett a vendégeknek, akik látogatásuk végén a kaszinóban található repüléstörténeti kiállítást is megtekintették.

Sergei Sikorsky búcsúzóul egy Sikorsky helikopter karikatúráját rajzolta az emlékkönyvbe tett bejegyzése mellé.

1595941225

 Fotó: Simon Zoltán zászlós