Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lavina” a Dunán

Szöveg: Snoj Péter |  2012. szeptember 20. 10:15

A címet olvasva ne gondoljon senki természeti katasztrófára: a „Blonde Avalanche”, azaz „Szőke Lavina” elnevezésű, többnemzeti katonai gyakorlatot rendezik meg Európa második leghosszabb folyamának romániai szakaszán.  (Tudósítónk jelenti a helyszínről!)

1595941843

Mint az elmúlt tíz évben rendszeresen, idén is megrendezik a „Blonde Avalanche", azaz magyarul „Szőke Lavina" elnevezésű gyakorlatot a magyar, román, szlovák és ukrán katonák alkotta Tisza-zászlóalj részére. Az árvízvédelmi feladatokba bevonható nemzetközi alegység ezúttal – szeptember 17–21. között – Romániában, Braila városban gyakorolja teendőit.

A Bukaresttől északkeleti irányban mintegy kétszáz kilométerre fekvő település határában folyik a Duna, így ez a terep tökéletes a Tisza-zászlóalj gyakorlására. A nemzetközi alegység magyar, román, szlovák és ukrán katonákból áll, több mint tízéves közös munkájuk jól bizonyítja az együttműködés sikerességét.

Az idei gyakorlat  egyrészt a számítógépek mellett és a térképekkel borított asztalok között zajlik: a Tisza-zászlóalj törzse itt dolgozza ki azokat a lépéseket – például megelőző vagy mentőakciókat – amelyeket az éppen elképzelt katasztrófahelyzet megkíván. Aztán a törzs által megtervezett feladatokat − a Tisza-zászlóalj parancsnokának utasítása után − a Dunán és annak két partján állomásozó nemzetközi alegységek végre is hajtják. Szükség esetén pontonhidat építenek vagy kompjáratot üzemeltetnek, hogy a katasztrófa sújtotta területekről kimenekíthessék a lakosságot, az állatokat, illetve a fontosabb tárgyakat és technikai eszközöket.

1595941843

A „Szőke Lavina 2012" gyakorlat célja, hogy a Tisza-zászlóalj nemzetei mind a tervezésben, mind a végrehajtásban közösen dolgozhassanak és együttműködésük zökkenőmentes legyen, felkészülve arra az esetre, ha egyszer élesben kell bizonyítaniuk bevethetőségüket. 

A „Blonde Avalanche" gyakorlatot tavaly Magyarországon, Hódmezővásárhelyen és térségében rendezték meg, a négy nemzet katonái akkor is hasonló feladatokat gyakoroltak.  Az idei Szőke Lavina VIP-napját szeptember 20-án  tartják, a zászlóalj alegységei ekkor nemzetközi közönség előtt mutathatják be tudásukat és képességeiket. 

Fotó: A szerző felvételei