Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: Aszad kizárása meghiúsítaná a párbeszéd lehetőségét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 19. 13:31

Bármilyen külső katonai beavatkozás Szíriában meghiúsítaná a párbeszéd lehetőségét, csak a vérontás folytatódásához és a terrorista csoportok megerősödéséhez vezetne – vélekedett április 17-én, szerdán Isztambulban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov a török kollégájával, Ahmet Davutogluval tartott közös sajtóértekezletén bírálta a Szíria barátainak nevezett országcsoportot, amiért tagjai elutasítják, hogy Bassár el-Aszad elnök bármilyen szerepet kaphasson a rendezésért folytatandó párbeszédben.

Úgy vélte, hogy ez a hozzáállás kedvezőtlen irányban befolyásolja a tavaly júniusban Genfben jóváhagyott rendezési tervet. Abban a nemzetközi hatalmak elfogadták ugyan a szíriai nemzeti egységkormány felállítását célzó béketervet, de nyitva hagyták a legfontosabb kérdést, hogy játszhat-e bármiféle szerepet Bassár el-Aszad szíriai elnök a politikai átmenet folyamatában.

Szergej Lavrov szerdán kifejtette: ha a konfliktusban érintett bármelyik szereplőt kizárják a rendezési folyamatból, azzal felszámolják a párbeszédhez szükséges alapokat.

Ezzel lényegében a Szíria barátainak februári római értekezletére utalt, amelyen ugyan nem döntöttek arról, hogy fegyvert szállítanak a lázadóknak, de több politikai és anyagi támogatást ígértek a Szíriai Nemzeti Koalíciónak, amelyet a szíriai nép egyetlen és legitim képviselőjének tartanak.

Az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy nem katonai jellegű segélyt nyújt – most először közvetlenül – a lázadóknak, és megkétszerezi a szíriai civil ellenzéknek szóló támogatását. Az országcsoport három nap múlva ismét összeül, ezúttal Isztambulban.