Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: helyezzék nemzetközi felügyelet alá a vegyifegyvereket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 10. 17:00

Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást – ezt a felhívást intézte a damaszkuszi rezsimhez szeptember 9-én, hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Nem tudjuk, hogy Szíriában hajlandóak lesznek-e erre, de ha (…) a vegyi fegyver nemzetközi felügyelet alá helyezése lehetővé teszi a légi csapás elkerülését, mi azonnal bekapcsolódunk a munkába Damaszkusszal együtt" – mondta az orosz diplomácia vezetője.
Kijelentette: Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW).

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán amerikai kollégája, John Kerry Londonban kijelentette: Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyverkészletét. Mint mondta, ehhez az szükséges, hogy a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának „minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek „a következő egy hétben", és teljes leltárt adjon a készletekről. Kerry ugyanakkor hozzátette: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.
Szergej Lavrov azt is elmondta, hogy átadták Valíd Moallem szíriai külügyminiszternek az orosz javaslatot, és számítanak Damaszkusz gyors és remélhetően pozitív válaszára.

Az orosz és a szíriai külügyminiszter hétfőn tárgyalt Moszkvában, és ismételten óvta az Egyesült Államokat egy esetleges, a damaszkuszi vezetés ellen irányuló katonai csapástól. A két külügyi vezető sürgette az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek visszatérését Szíriába.
Moszkva továbbra is egy második genfi békeértekezlet összehívását támogatja, és mint Lavrov közölte, azon vannak, hogy az ellenzék is beleegyezzen abba és részt vegyen a tárgyalásokon.
A szíriai külügyminiszter megerősítette: országa kész részt venni a tervezett második genfi békeértekezleten, amelyen a válság békés megoldásáról tárgyalnának, de arra figyelmeztetett, hogy egy külső támadás meghiúsítja a konferenciát.

Damaszkusz üdvözli az orosz kezdeményezést

Szíria üdvözli az orosz kezdeményezést, miszerint Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-készletét – jelentette ki hétfőn Moszkvában Valíd Moallem szíriai külügyminiszter.

A szíriai diplomácia vezetője – aki ezen a napon Moszkvában ült közös asztalhoz orosz kollégájával – Szergej Lavrovnak arra a nyilatkozatára adott választ, amelyben Oroszország felszólította Szíriát: helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást.

„Figyelmesen hallgattam Szergej Lavrov erről szóló nyilatkozatát. Ez ügyben kijelentem: Szíria üdvözli az orosz kezdeményezést, a szíriai vezetés ugyanis a szívén viseli állampolgárainak életét és az ország biztonságát."

Moallem hozzátette: „Üdvözöljük továbbá az orosz vezetés bölcsességét is, amellyel megpróbálja megelőzni a népünk elleni amerikai agressziót".

Lavrov egyébként jelezte: Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW). Az orosz diplomácia vezetője hozzátette: Moszkva számít Damaszkusz gyors és remélhetően pozitív válaszára.