Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcstechnika a híradószázadnál

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. szeptember 10. 15:53

Modern híradó-komplexumot vett át a NATO-tól nemrégiben a Székesfehérváron települő Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (DCM). A LINC-E nevű rendszer szeptember 10-ei bemutatóján Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vett.

A bemutatót követően Hende Csaba a sajtó képviselőinek elmondta: a század azért fontos a Magyar Honvédség és az ország számára, mert általa a haderő közvetlen részét képezi a NATO katonai struktúrájának. (A század a 3. NATO Híradózászlóalj alárendelt alakulatai közé tartozik.) Hozzátette: az idei évben Afganisztánban és a Balkánon is szolgáltak, illetve szolgálnak a század katonái. Kiemelte: a minősített területen megtartott gyakorlati bemutató során kapcsolatot teremtettek a jelenleg épp a Balkánon dolgozó híradó katonákkal.

1595959581

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: ez a telepíthető kommunikációs egység teljes mértékben NATO-finanszírozásban működik, de békeidőben nemzeti célokra is fel lehet használni.

Dózsa László mérnök őrnagy, a század parancsnoka úgy fogalmazott: a LINC-E komplexum az egyik legkorszerűbb, legmodernebb eszköz, a működésével kapcsolatos tapasztalatok pedig jók: a magyar kezelői állomány felkészült és képes arra, hogy a feladatát végrehajtsa.

A LINC-E rendszer voltaképpen könnyen és gyorsan szállítható, illetve telepíthető híradó-informatikai komplexum, amely műholdas csatornán keresztül biztosít különböző távközlési és informatikai szolgáltatásokat a NATO különféle parancsnokságai számára – legyen szó akár gyakorlatról, akár éles műveletről.

1595959581

Mint arról már korábban beszámoltunk: a század alapfeladata, hogy a NATO állandó híradó és informatikai szolgáltatásait biztosítsa műveleti területen (vagy NATO-gyakorlatokon) a települő NATO vezetési pont (tervezetten dandárszintű vagy annál magasabb szervezet) számára.

Az alegység számára a meghatározott feladatok teljesítéséhez szükséges technikai eszközöket teljes mértékben a NATO biztosítja. Az eszközparkot RH (rövidhullámú) és URH (ultrarövid hullámú) rádiók, rádiórelé-állomások, műholdas antennák és az ezekhez szükséges szállítóeszközök, illetve különféle szerverek, munkaállomások és egyéb végberendezések alkotják.

1595959582

Fotó: a szerző felvételei