Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov megvédte a Szíriának szóló rakétaszállítmányokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 12. 7:49

Német és lengyel kollégájával tartott varsói találkozóján az orosz külügyminiszter május 10-én, pénteken védelmébe vette, hogy hazája korszerű légvédelmi rakétákat szállít a szíriai kormánynak.

Szergej Lavrov megfogalmazása szerint e szállítmány „semminemű nemzetközi előírást nem sért". Az Sz-300 típusú rakéták védelmi fegyvernek minősülnek, vásárlásukkal Szíria lehetőséget kap arra, hogy megvédje magát légicsapásokkal szemben – hangoztatta az orosz külügyminiszter. Egyúttal arra hivatkozott, hogy Szíria érvényes kétoldalú szerződések alapján jut orosz fegyverekhez.

Német kollégája nem osztja ezt az álláspontot. Guido Westerwelle úgy fogalmazott, hogy ebben a kérdésben „ellentét áll fenn közöttünk". Ő a maga részéről az orosz fegyverszállítások leállítását szorgalmazta.
„Meggyőződésünk, hogy be kell szüntetni a Szíriába irányuló nemzetközi fegyverszállításokat. A magunk részéről mindent el kell követnünk, hogy esélyt adjunk a politikai megoldásnak" – jelentette ki Westerwelle. Ezzel arra a tervezett nemzetközi Szíria-értekezletre utalt, amelynek összehívásáról a héten jött létre egyetértés Lavrov és amerikai kollégája, John Kerry között.